Програм

09:00 - 10:00
Регистрација
10:00 - 10:15
Поздравне речи
10:15 - 10:30
Keynote: Борба против сајбер узнемиравања у Deepfake ери

Др Робертс, истакнути стручњак у области дигиталне етике и безбедности, појасниће сложена
питања повезана са сајбер-узнемиравањем и дипфејковима (Deepfakes), пружајући при том
драгоцена запажања и решења која могу да допринесу безбеднијем дигиталном окружењу.
Теме:

 • ефекат дипфејкова у сајбер-узнемиравању
 • улога АI и машинског учења у злоупотреби дигиталног идентитета
 • практичне мере, укључујући дигитално описмењавање и напредне алатке за разоткривање
 • колективна одговорност и неговање безбеднијег онлајн простора
10:30 - 11:30
Панел: Почетак велике промене

Нешто више од годину дана након што је ChatGPT изазвао потрес у IT индустрији, ова сесија ће истражити утицај нове генерације вештачке интелигеције на област креативног изражавања. Размотрићемо домете и утицај модела и алата за генерисање и обраду текста, слика, видеа и музике, анализирати како су променили свакодневни рад и тржиште, које прилике су отворили, које ризике донели, како се прилагођавамо променама и куда нас води ова велика промена.

11:30 - 12:00
Keynote: Ка финалу велике промене

Поново се ТО догодило.
Добили смо нови кључни алат који ће отклонити наше немогућности и допунити наше способности.
Добили смо начин да нешто што се радило дуго сада радимо краће.
Или да нешто што је радило више њих сада ради мање.
Или да нешто што је радио човек сада ради машина.
О могућим последицама можемо да маштамо или да се шалимо. Или обоје, а у недостатку кристалне кугле која јасно гледа у непредвидиву будућност. Наћи ћемо се негде на граници оптимизма и оптимизма са искуством, у трајању од пола сата и можда неки минут дуже. Неће бити досадно, ни на излагању о свему томе, а свакако не у деценијама које долазе.

12:00 - 12:20
Кафе пауза
12:20 - 12:35
Резултати истраживања: Превенција безбедносних ризика у малим и средњим предузећима

Једна од традиција Дана интернет домена Србије јесу истраживања чији се резултати премијерно публикују током конференције.
Ни ДИДС 2024 неће бити изузетак. Истраживање “Превенција безбедносних ризика за мала и средња предузећа” представља користан ресурс не само за учеснике догађаја, већ и за целокупну домаћу интернет заједницу.
Истраживање представља конкретан допринос осветљавању чињеница у вези са овом актуелном, веома комплексном темом.
Питања којима се бави истраживање су:

 • У којој мери се мала и средња предузећа која послују у Републици Србији баве превенцијом ризика у области информационе безбедности
 • Да ли постоје разлике у превенцији безбедносних ризика између предузећа различите величине, области пословања и из различитих региона
 • Где су ризици по информациону безбедност највећи
  Истраживање је спровео Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), на случајном узорку малих и средњих предузећа у Србији, у периоду од 9. јануара до 2. фебруара 2024. године, методом телефонске анкете (CATI).
  Анкета је урађена са власницима, директорима или менаџерима који су информисани о теми превенције безбедносних ризика у свом предузећу.
12:35 - 13:20
Keynote: Психолошка динамика друштвеног инжењеринга

Друштвени инжењеринг, у контексту информатичке сигурности, један је од најфасцинантнијих начина на које се технологија и психологија могу злоупотребити. Технологија извршава напад, али психологија је та која обезбеђује механизме стратегије и тактике напада. А стратегија се увек заснива на погађању правих мета у психи појединца који се напада. На овом предавању сазнаћете како изгледа тактика напада из психолошке перспективе, које се то мете у психи особе нападају и зашто су толико ефектне, али и како припремити одбрану од замки у које нас сопствени мозак може увести скоро да и не приметимо.

13:20 - 13:35
Студијa случаја: domen.rs

Портал на адреси domen.rs је за кратко време постао кредибилан и препознат извор конкретних, корисних информација који је на услузи предузећима и организацијама које послују у Србији – било локално, било међународно, и које нису имале никаву дилему у погледу избора .rs домена за свој сајт.

На њему сваког месеца објављујемо по интервју са људима који су носиоци локалних бизниса код нас и који истичу аргументе у прилог пословању на .rs домену, уз дотицање конкретних пословних тема, што је од посебне користи пре свега за све оне који су на почетку свог предузетничког пута.

13:35 - 13:50
Локалац на интернету

Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) покренула је 2020. пројекат “Локалац на интернету” који се од тада непрестано развија и шири. 

У питању је хуманитарна активност продаје брендираних производа где приходи од продаје бивају усмерени ка Регионалном центру за младе таленте “Никола Тесла” као помоћ за реализацију програмских активности, едукацију талентоване деце и младих научника, израду научно-истраживачких радова и припреме за такмичења.

Резултати су већ видљиви – за 22 полазника Центра су од донираних средстава купљене котизације за учешће на интернационалном такмичењу STEMCO у пет научних дисциплина. На такмичењу су освојене 24 медаље – 12 златних и 12 сребрних, а купљене су и котизације за 3 полазника за ISRIF (International Student Research and Innovation Fair) где су освојене 3 медаље, једна златна и две сребрне.

И док се прва Локалац мајица појавила још 2020. године,  до данас су се низали бројни модели, а Локалац је постао бренд који сви желе да имају. 

Од самог почетка, за дизајн и израду био је заслужан бренд Dechko Tzar који је са Фондацијом РНИДС партнер на овом пројекту.

Локалац има свој сајт, а асортиман је поред мајица проширен и новим артиклима где се сваком куповином постиже добротворни циљ.

На ДИДС 2024 конференцији биће приказана нова колекција производа и презентовани планови за наредни период, у шта спада и проширење подршке пројекта на Математичку гимназију у Београду.

Да Локалац на интернету није ограничен ничим осим идејама и добром вољом говори и гест људи из Догме са којима смо направили пиво “Локалац на интернету”, где од сваке продате лименке 20 динара иде за садњу дрвећа коју организује организација Discover Serbia

13:50 - 14:40
Кафе пауза & бранч
14:40 - 14:55
ДИДС квиз
14:55 - 15:55
Панел: Ћирилица у брендингу

Питање језика увек носи са собом политичке, културне и идентитетске димензије. Писмо, као израз језика, одражава политичко и културно наслеђе једног народа. Панел ће истражити колико ћирилично писмо обликује наш идентитет. Да ли је ћирилица неодвојива од нашег идентитета и да ли доприноси нашој аутентичности? Како се ћирилица перципира у Србији а како је виде друге нације? Како утиче на имиџ Србије? Да ли има места за ћирилицу у савременом дигиталном добу? Колика је естетска вредност ћирилице? Ово су нека од питања која ће бити тема панела, и на које ћемо покушати да пружимо одговоре.

15:55 - 16:40
Keynote: Ћирилица на интернету – за и против

Да ли је ћирилици место на интернету? Пракса нам каже: Јесте!

А да ли је коришћење ћирилице (о чему размишљате) без сопствених проблема? – Није!

Који су то проблеми при употреби српске ћирилице, а које (какве и колике) њене предности, сазнаћемо током keynote предавања Душана Стојичевића, заменика председника Управног одбора РНИДС-а.

Током предавања, сазнаћемо одговоре на питања са којима се сусрећемо у било ком својству корисника интернета:

Зашто нам нико не пише mailove на ћирилици?

Како да употребимо .срб домен?

Како Фејсбук третира ћирилине линкове?

Зашто добијамо километарску “кобасицу“ од линка када копи-пејстујемо ћириличну web адресу?

Колико нас заправо кошта да користимо ћирилицу?

Г. Стојичевић биће нам на располагању и за сва друга питања у вези са ћирилицом на интернету која (без икакве ироније) једноставно нисте имали кога да питате.

16:40 - 16:50
Затварање