Маријана Борковић

Маријана Борковић је дипломирала економију на Факултету за пословне студије Мегатренд Универзитета. Већ 10 година гради каријеру у области дигиталног маркетинга радећи у креативним агенцијама и продукцијама. Део је РНИДС маркетинг тима од почетка 2022. године и води пројекат Domen.rs, Локалац на интернету, организацију конференција ДИДС, RSNOG и друге пројекте.

Локалац на интернету

Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) покренула је 2020. пројекат “Локалац на интернету” који се од тада непрестано развија и шири. 

У питању је хуманитарна активност продаје брендираних производа где приходи од продаје бивају усмерени ка Регионалном центру за младе таленте “Никола Тесла” као помоћ за реализацију програмских активности, едукацију талентоване деце и младих научника, израду научно-истраживачких радова и припреме за такмичења.

Резултати су већ видљиви – за 22 полазника Центра су од донираних средстава купљене котизације за учешће на интернационалном такмичењу STEMCO у пет научних дисциплина. На такмичењу су освојене 24 медаље – 12 златних и 12 сребрних, а купљене су и котизације за 3 полазника за ISRIF (International Student Research and Innovation Fair) где су освојене 3 медаље, једна златна и две сребрне.

И док се прва Локалац мајица појавила још 2020. године,  до данас су се низали бројни модели, а Локалац је постао бренд који сви желе да имају. 

Од самог почетка, за дизајн и израду био је заслужан бренд Dechko Tzar који је са Фондацијом РНИДС партнер на овом пројекту.

Локалац има свој сајт, а асортиман је поред мајица проширен и новим артиклима где се сваком куповином постиже добротворни циљ.

На ДИДС 2024 конференцији биће приказана нова колекција производа и презентовани планови за наредни период, у шта спада и проширење подршке пројекта на Математичку гимназију у Београду.

Да Локалац на интернету није ограничен ничим осим идејама и добром вољом говори и гест људи из Догме са којима смо направили пиво “Локалац на интернету”, где од сваке продате лименке 20 динара иде за садњу дрвећа коју организује организација Discover Serbia

Студијa случаја: domen.rs

Портал на адреси domen.rs је за кратко време постао кредибилан и препознат извор конкретних, корисних информација који је на услузи предузећима и организацијама које послују у Србији – било локално, било међународно, и које нису имале никаву дилему у погледу избора .rs домена за свој сајт.

На њему сваког месеца објављујемо по интервју са људима који су носиоци локалних бизниса код нас и који истичу аргументе у прилог пословању на .rs домену, уз дотицање конкретних пословних тема, што је од посебне користи пре свега за све оне који су на почетку свог предузетничког пута.

Панел: Почетак велике промене

Нешто више од годину дана након што је ChatGPT изазвао потрес у IT индустрији, ова сесија ће истражити утицај нове генерације вештачке интелигеције на област креативног изражавања. Размотрићемо домете и утицај модела и алата за генерисање и обраду текста, слика, видеа и музике, анализирати како су променили свакодневни рад и тржиште, које прилике су отворили, које ризике донели, како се прилагођавамо променама и куда нас води ова велика промена.