ДИДС 2019: Све на клик до 2030. године?

О брзини и перспективи дигитализације, бројним предностима, али и изазовима које процеси дигиталне трансформације стављају пред предузећа и појединце, разговарало се током конференције ДИДС 2019. 

Јубиларни „Дан интернет домена Србије“ (ДИДС) одржан је по десети пут 5. марта у сали београдског хотела „Метропол Палас“, у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). 

Програм ДИДС 2019

09:15
Регистрација посетилаца
10:00
БЛОК 1 :
Трансформација државних сервиса

Панел дискусија:

 • Светлана Јовановић, виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, електронски сервиси и развој е-управе
 • Душко Сивчевић, помоћник начелника у Сектору за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, Министарство унутрашњих послова
 • Слободан Марковић, технички саветник за дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији

Модератор: Владимир Радуновић, директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација

11:15
Кафе пауза
11:40
БЛОК 2:
Трансформација у привреди

Привреда је локомотива која вуче, али и коју вуче дигитална трансформација. Свака област пословања користи њене различите предности, али општа начела – ефикасност, брзина и економичност се примењују на свако поље пословања. Велике корпорације се посматрају како лидер на овом пољу, међутим и мала породична предузећа иновативних власника врло вешто лепршају на крилима дигиталне трансформације.

Панел дискусија:

Модератор: Радомир Лале Марковић, суоснивач и директор, ТАГ медиа

13:10
Кафе пауза
13:35
БЛОК 3:
Трансформација у корист нација

Интернет је одавно постао „полиглота“ и данас „говори“ скоро све светске језике. Вишејезичност интернета најбоље симболишу такозвани интернационализовани називи интернет домена које је могуће регистровати на различитим националним писмима (IDNInternetionalized Domen Name). IDN доприноси језичком диверзитету, а искуства су различита, што је тема трећег блока Конференције – Трансформација у корист нација

Панел дискусија:

 • Леонид Тодоров, директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона, АПТЛД
 • Ђовани Сепиадиректор за спољне односе, ЕУРид
 • Дејан Масликовић, помоћник министра, Министарство културе и информисања
 • Милан Пантелић, менаџер продаје и продајне мреже за подручје бивше Југославије и Албаније, Renault Nissan Srbija d.o.o.

Модератор: др Тамара Вученовић, уредница Образовне рубрике, Радио Београд 2

15:00
Коктел

УЧЕСНИЦИ ДИДС 2019

Илијана Ваван

Илијана Ваван

генерална директорка компаније Kaspersky Lab за Европу
Леонид Тодоров

Леонид Тодоров

директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона
Светлана Јовановић

Светлана Јовановић

виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије
Ђовани Сепиа

Ђовани Сепиа

директор за спољне односе, ЕУРид
Дејан Масликовић

Дејан Масликовић

помоћник министра, Министарство културе и информисања
Драган Сајић

Драган Сајић

Власник и уредник портала Гарден
Роланд Хаjднер

Роланд Хаjднер

директор финансија, А1 Digital
Александар Благојевић

Александар Благојевић

менаџер одељења дигиталне експозитуре, Societe Generale banka a.d. Srbija
Слободан Марковић

Слободан Марковић

технички саветник за дигиталну управу, UNDP
Душко Сивчевић

Душко Сивчевић

помоћник начелника, Министарство унутрашњих послова
Милан Пантелић

Милан Пантелић

менаџер продаје и продајне мреже за Мотрио, Renault Nissan Srbija d.o.o.
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

Директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација
др Tамара Вученовић

др Tамара Вученовић

уредница Образовне рубрике, Радио Београд 2
Радомир Лале Марковић

Радомир Лале Марковић

суоснивач и директор, ТАГ медиа
Илијана Ваван
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Ilijana-Vavan-Kaspersky-Lab.jpg
БЛОК 2

Након 25 година искуства у ИТ индустрији на позицијама у продаји, менаџменту и техничким позицијама, Илијана Ваван се у јануару 2018. године придружила компанији Kaspersky Lab како би предводила пословање у Европи и развијала потрошачки, дигитални и сегмент пословања са великим компанијама.

Обављала је и бројне руководеће функције у компанијама као што су Oracle, Kontron, Saba Software и Juniper Networks. Илијана Ваван је у свом претходном мандату у компанији Kaspersky Lab од 2010 – 2012. године била на позицији генералне директорке за Западну Европу. Обављала је и неколико функција у компанији Microsoft где је, између осталог, била задужена и за компанијску и партнерску стратегију за подручје Централне и Источне Европе.

Леонид Тодоров
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
БЛОК 3

Леонид Тодоров је стекао диплому магистра лингвистике на Московском државном педагошком универзитету, а завршио је постдипломске студије из области међународних односа, менаџмента и пословног лидерства и економије у Данској, на Тајвану и у САД.

Од почетка руских реформи, током више од десет година био је на положају шефа кабинета премијера Јегора Гајдара. Његова биографија такође укључује приватни сектор и академске активности.

Координационом центру за .RU домен највишег нивоа се придружио 2008. године, на функцији Директора за спољне односе и учествовао је у успешном увођењу ћириличног IDN националног домена највишег нивоа .РФ и отварању нових генеричких домена највишег нивоа . ДЕТИ (деца) и .TATAR.

У фебруару 2015. године постављен је за директора Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (APTLD).

Као члан Организационог комитета RIGF, Леонид је такође учествовао у организацији и промоцији Руског форума о управљању интернетом као највећег догађаја те врсте широм Источне и Централне Европе и простора бившег СССР-а. Он је такође део Вишепартнерске надзорне групе Азијско-пацифичког регионалног форума о управљању интернетом (APrIGF). У периоду 2013-2014, учествовао је у ISOC Пословном савету, а тренутно је члан CCNSO ICANN-овог Савета за стратешко и оперативно планирање, као и посматрач у CCNSO савету.

Леонид је члан наставног особља у Европској летњој школи о управљању интернетом.

Његов фокус су рад националних домена највишег нивоа, управљање интернетом, нови генерички домени највишег нивоа, јавна политика и међународна сарадња у области ИКТ-а и сајбер безбедности. Аутор је и коаутор великог броја публикација на овим темама и говорио је на више националних и међународних догађаја.

Светлана Јовановић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Svetlana-Jovanovic-DIDS-2019.png
БЛОК 1

Светлана Јовановић је асистент на Факултету организационих наука, ангажована у областима компјутерског и сајбер права, компјутерске и сајбер форензике, електронског пословања, електронске управе. Организује и води активности Академског сајбер форума, организације која се бави појавама у сајбер простору. Један је од предавача на програмима стручног усавршавања наставника. Као виша саветница при Кабинету председнице Владе Србије у Јединици за имплементацију стратешких пројеката, ради на увођењу електронских сервиса и развоју е-управе.

Дипломирала је 2006. године на ФОН-у у Београду. Припрема докторску дисертацију из области сајбер криминала. Аутор је бројних радова и монографије у областима заштите података о личности и остваривања других права на интернету.

Ђовани Сепиа
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Giovanni-Seppia-EUrid.png
БЛОК 3
 • Функција: директор за спољне односе
 • Организација: ЕУРид
 • Сајт: www.eurid.eu

Ђовани Сепиа је од друге половине 2007. године директор за спољне односе у EURid-у. На овој функцији он руководи тимом од 20 особа, тимом који је састављен од скоро свих европских националности, а који је задужен за EURid-ове односе са европским институцијама, односе са овлашћеним регистрима, маркетиншке активности и активности комуникација и међународне односе. У оквиру EURid-а он је такође задужен за еколошки план у оквиру ЕМАС-а (инструмента ЕУ за еко-менаџмент). Претходно је радио у ICANN-у као европски регионални координатор. Пре тога је био Генерални директор у CENTR-у. Поред тога, био је на положају шефа спољних односа италијанског националног регистра (ITT-CNR) у периоду од пет година и има три године искуства у различитим улогама у Европској комисији. Радио је као консултант на програмима ЕУ за више националних и интернационалних организација и био је предавач за програме ЕУ током десет циклуса мастер студија „Политике и програми ЕУ“ на међународном универзитету у Венецији (Венице Интернатионал Университy).

Дејан Масликовић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dejan-1000-x-1000.jpg
БЛОК 3

Рођен је 1971. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Магистрирао је на Универзитету уметности у Београду, одсек: “Интеркултуралност, менаџмент уметности и медијације на  Балкану“ под  покровитељством UNESCO-a и CEI-a, 2010. године. На истом Универзитету докторира 2016. године, са темом „Капацитет дигиталне технологије за развој инклузивног друштва“.

Од 2002. до 2004. године  радио је у Агенцији за развој културе Владе Републике Србије као координатор за међународну сарадњу, развојни програм и промоцију културе у земљи и иностранству, коодинатор за реформу државне управе. 2004. и 2005. године био је саветник у Кабинету министра културе за односе са јавношћу и регионалну сарадњу. Од 2005. до 2007. године био је шеф кабинета министра културе. Од 2007. до 2016. године ради као помоћник управника послова САНУ.

Учествовао је на различитим локалним, регионалним и међународним конференцијама, и похађао велики број међународних обука и семинара. Аутор је већег броја публикација које се баве културом и наслеђем.

Драган Сајић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dragan-Sajic.jpg
БЛОК 2

Од 1991. године oснивач вртног центра „Биосан“,  www.biosan.rs. Покретач е-саветовалишта Гарден и првог портала о биљу Гарден Србије www.garden.rs, инсталиран 1997. год. Аутор водича „Хортикултурна Србија“ (2004.), који обједињује факултете, школе, установе, фирме и расадничаре у Србији. Од 2014 уредник месечног електронског магазина о хортикултури.

Аутор више стотина реализованих пројеката уређења пословних и приватних објеката, сваки подједнако важан и подједнако изазован. Сваки цвет, травка, посађено и одржавано биље је лични прилог Хортикултурној Србији. Аутор књиге и видео канала Цветни поздрав, практикума о баштованству и расадничарству.

Роланд Хаjднер
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/roland-haidner.jpg
БЛОК 2
 • Функција: директор финансија
 • Организација: А1 Digital
 • Сајт: https://a1digital.com/

Роланд Хаjднер је директор финансија у компанији A1 Digital. Од 2012. године водио је Одељење за спајања и аквизиције у компанији A1 Telekom Austria Group. Недавно је обављао дужност члана извршног одбора у компанијама A1 Bulgaria и Vip mobile (Србија).

Дипломирао је на Универзитету за економију у Бечу, са фокусом студија на контролинг, стратегију и Централну и Источну Европу.

Александар Благојевић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Aleksandar-Blagojevic-SOCGEN.png
БЛОК 2

Александар је доласком у Societe Generale банку развијао, и сада руководи првом Дигиталном експозитуром у Србији лансираном 2015. године. Овим значајним пројектом први пут су се појавили потпуно дигитализовани (paperless) процеси реализације банкарских производа уз коришћење уговора о кредиту или депозиту у форми електронског документа.

Кроз потпредседничку улогу у Савезу за е-Управу при НАЛЕД-у допринео је стварању регулаторних услова који су омогућили закључивање уговора за банкарске производе коришћењем двофакторске аутентикације, као и припремама регулаторног оквира за једноставније обављање процедуре ‘’Упознај свог клијента – (KYC)’’, а без физичког присуства клијента.

Претходно банкарско искуство стекао је у Raiffeisen banci a.d. Srbija, као директор Сектора алтернативних канала продаје (е-канали продаје, контакт центар, CRM, агенти продаје), као и Националној штедионици банци а.д. Београд, на пословима стручног сарадника за картично пословање.

Инжењер је саобраћаја, дипломирао 1999. године са оценом 8.46, менаџер и иноватор. Често гостује као предавач по позиву на међународним конференцијама.

Дигитализацију не сматра избором, већ неминовношћу, и могућношћу да Србија постане боље место за живот и рад свих њених грађана. Живи и ради у Београду, ожењен је и отац двоје деце.

Слободан Марковић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/slobodan-markovic-dids-2019.png
БЛОК 1
 • Функција: технички саветник за дигиталну управу
 • Организација: Програму Уједињених нација за развој (UNDP)
 • Сајт: http://www.rs.undp.org/

Слободан Марковић ради као технички саветник за дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији. Већ 20 година активно учествује у заступању и формулисању ИКТ политика у Србији. Пре ангажмана у UNDP, радио је у Регистру националног интернет домена Србије (РНИДС) као саветник за ИКТ политику и односе са интернет заједницом. Између 2014. и 2017. био је члан Multistakeholder Advisory Group (MAG), која саветује Генералног секретара УН о одржавању светског Форума о управљању интернетом (IGF). У периоду од 2008. до 2012. био је специјални саветник министарке у Министарству телекомуникација и информационог друштва, где је учествовао у доношењу низа прописа из области телекомуникација, е-управе и е-пословања. Године 2010. уручена му је награда „е-Трговина AWARD“ за деценијски допринос развоју е-пословања у Србији.

Душко Сивчевић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/03/Dusko-Sivcevic-DIDS-2019.png
БЛОК 1
 • Функција: помоћник начелника Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије
 • Организација: Министарство унутрашњих послова
 • Сајт: www.mup.gov.rs

Душко Сивчевић ради као помоћник начелника Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије у Министарству унутрашњих послова.

Задужен је за послове који се односе се организовање, развој и експлоатацију интегрисаног информационог система, планирање, праћење и спровођење мера из области информационе безбедности, односно заштите информационог система и мрежне инфраструктуре Министарства унутрашњих послова.

У последњих више од десет година, на различитим радним местима у Министарству, био је задужен за организaцију, развој информационих система електронског пословања, односно електронске управе. У наведеном периоду учествује у свим релевантним радним групама Владе Републике Србије које за циљ имају развој електронске управе, електронских сервиса и информационог друштва.

Аутор је више стручних радова и учесник више националних и међународних конференција које у чијем је фокус област електронске управе.

Милан Пантелић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Milan-Pantelic-Motrio.jpg
БЛОК 3
 • Функција: Менаџер продаје и продајне мреже за подручје бивше Југославије и Албаније, Renault Nissan Srbija d.o.o.
 • Организација: Renault Nissan Srbija d.o.o.
 • Сајт: Мотрио.срб
 • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/milan-pantelic

Милан Пантелић је већ 14 година ангажован у аутомобилској индустрији радећи за Renault Nissan Srbija d.o.o, локалну филијалу мултинационалне компаније RenaultNissanMitsubishi Alliance. Господин Пантелић је обављао различите дужности везане за продајне и постпродајне активности ка пословним и приватним клијентима, а за потребе спектра брендова компаније. На тренутној позицији менаџера продајне мреже и велепродаје за бренд Мотрио стара се о позиционирању и развоју бренда на целом подручју бивше Југославије и Албаније.

Пре него што је отпочео каријеру у аутомобилској индустрији, господин Пантелић је радио за неколико реномираних домаћих компанија на позицијама везаним за развој брендова и продаје. Дипломирао је економију на Универзитету Мегатренд 2007. године.

Владимир Радуновић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор панела: (Добар) слуга / (лош) господар: интернет

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation„.

Био је члан Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

др Tамара Вученовић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Модераторка Блока 3

Др Tамара Вученовић је уредница и новинарка Радио Београда од 1995, доценткиња на Факултету за менаџмент Универзитета Метрополитан, теоретичарка медија и културе. Емисију „Дигиталне иконе“, посвећену примени нових технологија у култури, уметности, науци и друштву, уређује и води од 2002.

Завршила je докторске студије на Филолошком факултету у Београду. У 2010. проглашена је за најбољег ИТ новинара и добила признање „ИТ глобус“. Добитница UNICEF-ове награде 2003. за професионално и етичко медијско извештавање о превенцији дигиталног насиља над и међу децом.

Радомир Лале Марковић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Модератор Блока 2

Радомир Марковић је суоснивач и директор агенције „ТАГ медиа“, настале из „ИТ ТВ продукције“, независне продукцијске куће основане 2003. Као магистар телевизијске и видео продукције са преко 20 година искуства, Лале Марковић је дугогодишњи водитељ и уредник популарне телевизијске емисије „еТВ“, која доноси најновије вести са ИТ тржишта, а од прошле године је аутор емисије „еЈутро“, најгледаније ИТ емисије на нашим просторима.

Паралелно са ТВ активностима, уређује и liveTV портал, прву интернет телевизију у Србији. Члан је Српске асоцијације менаџера и Америчке привредне коморе у Србији.