Rade Vučićević

Izvršni direktor @ Art ival

Rade Vučićević je, sa suprugom Tatjanom, 1989. godine osnovao Art agenciju koja je organizovala manifestacije i događaje za decu i pozorišne predstave, da bi 1992. godine registrovali preduzeće Art Ival koje se bavilo trgovinom kafom u jednom malom objektu na Zvezdari. Budući da su prodavali veoma kvalitetnu kafu i u želji da se već na početku razlikuju od konkurencije, u svoju ponudu uvrstili su i delikatese od čokolade i tako je počela priča koja traje već tri decenije.
Četiri godine od osnivanja firme lansirali su svoju robnu marku pod nazivom „Premier“, koja je zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Danas zapošljavaju oko 40 ljudi koji ručno izrađuju više od 200 čokoladnih proizvoda jedinstvenog ukusa, a njihovi proizvodi se mogu naći na policama i u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Makedoniji, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori.

Porodične kompanije i naredni nivo

Tradicija obnovljenog privatnog preduzetništva u Srbiji je duga tek nešto više od 30 godina. To obično znači da su one generacije koje su u mladosti i naponu snage osnovale prva privatna preduzeća sada u životnom dobu u kome je potrebno doneti važne odluke koje se odnose na narednih nekoliko decenija kompanije. Proces uvođenja druge generacije u posao, ili profesionalizacije kompanije nije jednostavan. U svetu postoje vekovi tradicije i iskustava na koja je moguće pozvati se. Kod nas su ovakvi poduhvati i dalje pionirski, ali verujemo da su dobri primeri tranzicije biznisa veoma važni kao inspiracija i pokazatelj da pravi biznis preraste i nadraste osobe koje su ga stvorile.