Традиционални Дан интернет домена Србије (ДИДС 2023) који ће се одржати 7. марта 2023. у Центру за културу “Влада Дивљан”, долази нам под слоганом “Размишљај дигитално”.

Важан чинилац који ће несумњиво подстаћи учеснике конференције да размишљају иновативно јесу keynote предавања и њихови аутори.

Задатак да догађај одмах на почетку стави на брзи колосек припада Дејву Бирсу. Дејв је Британац који је, како сам наводи, одувек био толико опседнут креативношћу да није могао да функционише у “креативним индустријама”. Због тога се од 2010. самостално бави пословима креативног директора, али је уједно и музичар, песник, писац, говорник, предавач, филмски аутор и новинар – уредник. Како сам наводи, осећа се непријатно када га питају чиме се бави јер ни он сам никада није потпуно сигуран.

Бирс је аутор неколико бестселера, од којих најновији – Трење – говори о томе како трење у животу и послу може бити позитивно јер ствара адреналин, допамин, окситоцин, серотонин и све остале хормоне среће.

У свом keynote предавању, Дејв ће причати управо о томе и објаснити на који начин се концепт трења може искористити за ослобађање неурохемикалија у мозгу купца које ће га учинити срећним и спремним да троши више.

ДИДС 2023 угостиће још једно велико светско име. Фредрик Харен је Швеђанин са пребивалиштем у Сингапуру, аутор, истраживач и говорник на теме креативности, стварања нових идеја и предузетништва.

Током 25 година каријере, Харен је више пута пропутовао свет, проучавајући шта за поједина друштва значи креативност, како се до ње долази, на који начин се испољава и најзад – како се може искористити. У интеракцији са људима који су чинили публику у око 2000 наступа у преко 60 земаља – од Силицијумске долине до беспућа монголских пустиња – Харен је дошао до најмање два битна закључка: знање и компетентност продавца не продају онолико колико његова способност да пласира нову идеју, као и то да креативност није ретка, имагинарна и појава резервисана само за узан круг повлашћених.

У свом keynote обраћању, Фредрик ће учесницима говорити како да спознају своје креативне потенцијале, конкретизују их и ставе их у службу бизниса.

ДИДС 2023 ће се одржати у класичном формату догађаја, а организатор ће преносити конференцију путем свог YouТube канала. Присуство конференцији је бесплатно, али је због ограниченог броја места регистрација посетилаца обавезна.