Дан интернет домена Србије (ДИДС) ове године се одржава 12. марта у Дому омладине Београд. Посебно место током догађаја ће традиционално заузети ћирилица на интернету.

Организатор конференције – Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) од свог оснивања помаже српској интернет заједници да лакше користи ћирилицу у свакодневном раду. За остварење те мисије, једна од најзначајнијих активности је едукација и промоција најбољих примера из досадашње праксе, за шта је ДИДС 2024 право место. 

Централна питања кеyноте предавања Душана Стојичевића, заменика председника Управног одбора РНИДС-а, “Ћирилица на интернету – за и против” гласе: “Да ли је ћирилици место на интернету?” и “Да ли коришћење ћирилице пролази без проблема?”

Г. Стојичевић ће нам појаснити и следеће: 

  • Зашто нам нико не пише мејлове на ћирилици?
  • Како да употребимо .срб домен?
  • Како Фејсбук третира ћириличне линкове?
  • Зашто добијамо предугачак линк када копи-пејстујемо ћириличну веб-адресу?
  • Колико нас заправо кошта да користимо ћирилицу?

Ћирилица у брендингу” биће тема и назив панела који ће истражити колико ћирилично писмо обликује наш идентитет. 

Да ли је ћирилица неодвојива од нашег идентитета и да ли доприноси нашој аутентичности? Како се ћирилица перципира у Србији а како је виде друге нације? Како утиче на имиџ Србије? Да ли има места за ћирилицу у савременом дигиталном добу? Колика је естетска вредност ћирилице? 

На ова питања одговоре ће давати панелисти: др сц. Душан Симић, директор за стратешко планирање у агенцији Communis, Славимир Стојановић Футро, креативни директор Futro Design студија, дизајнер, писац, визуелни уметник и професор на School of Visual Arts у Њујорку, Славољуб Станковић, аутор филмских и телевизијских сценарија, креатор хиљада рекламних кампања за домаће и иностране брендове, креативни директор e-commerce компаније Ананас и Јана Оршолић, графичка дизајнерка и едукаторка, професорка на Факултету примењених уметности у Београду, а панел ће модерирати проф. др Славица Цицварић Костић, редовна професорка на Факултету организационих наука у Београду.

Конференција ДИДС 2024 одржаће се у класичном формату догађаја уживо, а организатор ће преносити конференцију путем свог Јутјуб канала
Присуство конференцији је бесплатно. Због ограниченог броја места, регистрација посетилаца путем ДИДС 2024 сајта је обавезна.