11:05 - 12:05 - DIDS 2023
Panel

Porodične kompanije i naredni nivo

Tradicija obnovljenog privatnog preduzetništva u Srbiji je duga tek nešto više od 30 godina. To obično znači da su one generacije koje su u mladosti i naponu snage osnovale prva privatna preduzeća sada u životnom dobu u kome je potrebno doneti važne odluke koje se odnose na narednih nekoliko decenija kompanije. Proces uvođenja druge generacije u posao, ili profesionalizacije kompanije nije jednostavan. U svetu postoje vekovi tradicije i iskustava na koja je moguće pozvati se. Kod nas su ovakvi poduhvati i dalje pionirski, ali verujemo da su dobri primeri tranzicije biznisa veoma važni kao inspiracija i pokazatelj da pravi biznis preraste i nadraste osobe koje su ga stvorile.

Milovan Zvijer

Advokat i partner @ Four Legal

Milovan je specijalizovan za pružanje pravnog savetovanja u M&A transakcijama (tj. postupcima kupovine i prodaje kompanija, raznih vrsta reorganizacije i restrukturiranja i statusnih promena) i drugim postupcima prenosa poslovanja, sa posebnim akcentom i iskustvom u postupcima tranzicije u vlasništvu i upravljanju u porodičnim kompanijama.
Pored navedenog, Milovan takođe pruža pravno savetovanje u složenim pitanjima kompanijskog i ugovornog prava, kao i savetovanje o radnopravnim pitanjima domaćim i međunarodnim klijentima tj. zavisnim društvima globalnih kompanija koje posluju u regionu.
Milovan je završio zvaničnu obuku za medijatora i konsultant u okviru ASEE Centra za razvoj porodičnih kompanija.

Aleksa Vučićević

Komercijalni direktor @ Art ival

Aleksa je prva radna iskustva stekao još kao mali kada je tokom letnjih raspusta, zajedno sa sestrom, radio u porodičnoj firmi. To su bili poslovi u prodavnici, proizvodnji i magacinu. Tokom studija menadžmenta u hotelijerstvu, radio je u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a nakon završetka školovanja, dobio svoje prvo zaduženje u Art Ivalu, kao neka vrsta koordinatora u maloprodaji. U narednim godinama, preuzimao je i prodaju korporativnim kupcima (brendirana ambalaža, private label proizvodnja), a posle nekoliko godina i veleprodaju, pa zatim i izvoz. Trenutno obavlja posao komercijalnog direktora zaduženog za prodaju, nabavku i marketing, a u firmi radi već 12 godina.
Oženjen, nekada trenirao košarku, a više od decenije igrao je folklor u AKUD-u Ivo Lola Ribar iz Beograda.

Rade Vučićević

Izvršni direktor @ Art ival

Rade Vučićević je, sa suprugom Tatjanom, 1989. godine osnovao Art agenciju koja je organizovala manifestacije i događaje za decu i pozorišne predstave, da bi 1992. godine registrovali preduzeće Art Ival koje se bavilo trgovinom kafom u jednom malom objektu na Zvezdari. Budući da su prodavali veoma kvalitetnu kafu i u želji da se već na početku razlikuju od konkurencije, u svoju ponudu uvrstili su i delikatese od čokolade i tako je počela priča koja traje već tri decenije.
Četiri godine od osnivanja firme lansirali su svoju robnu marku pod nazivom „Premier“, koja je zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Danas zapošljavaju oko 40 ljudi koji ručno izrađuju više od 200 čokoladnih proizvoda jedinstvenog ukusa, a njihovi proizvodi se mogu naći na policama i u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Makedoniji, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori.

Aleksandar Marković

Izvršni direktor @ ITN Eko Povlen

Aleksandar je prva radna iskustva stekao radom u kompanijama van ITN Group-e, što je uključivalo i rad u jednoj multinacionalnoj kompaniji, u pivarskoj industriji (ABInBew najveći proizvođač piva na svetu). Nakon završenog školovanja u inostranstvu i sticanja prvih radnih iskustava, Aleksandar se priključio ITN Group-i i započeo svoju karijeru na poziciji asistenta u odeljenju prodaje i marketinga, da bi kasnije prošao i kroz druge sektore u okviru kompanije. Trenutno obavlja funkciju direktora Budimke (najnovije clanice ITN Group) i na poziciji je izvršnog direktora za sektor ITN EkoPovlen (fabrika zamrznutog voća u Kosjeriću), a aktivno je uključen u strateško planiranje i razvoj ITN Group-e u celosti. Trenutno vodi oko 240 zaposlenih u ova dva sektora Grupe sa ukupnim prihodima preko 25.000.000 eura.

Dragan Marković

Predsednik @ ITN Group

Dragan Marković je redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, šef Katedre za poljoprivredno mašinstvo, dopisni član Akademije inženjerskih nauka Srbije i predsednik ITN Group.

Prof. dr Dragan Marković diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1982. godine, zatim magistrirao 1987. godine, a doktorsku disertaciju odbranio je 1991. godine.
Posle diplomiranja 1982. godine zaposlio se u preduzeću 14. oktobar Kruševac – Institut za razvoj Beograd, gde je radio na razvoju građevinske i poljoprivredne mehanizacije. Od 1984. godine radi na Mašinskom fakultetu u Beogradu, na Katedri za poljoprivredno mašinstvo, prvo u zvanju asistenta, od 1993. godine u zvanju docenta, od 1998. godine kao vanredni profesor, a od 2002. godine u zvanju redovnog profesora. U inženjersko-stručnom radu član je Inženjerske komore Srbije, autor je 14. patenata od kojih su 6 realizovani i serijski se danas proizvode.

1992. godine, sa suprugom Verom, osniva privatnu porodičnu kompaniju ITN. Nastala sa vizijom razvoja i implementacije novih tehnologija i tehnika u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – ITN Group danas važi za regionalnog lidera u:
– Inženjeringu i distribuciji specijalizovane poljoprivredne mehanizacije u poljoprivredi – ITN AgroTech,
– Inženjeringu, projektovanju, proizvodnji i montaži kompletnih tehnoloških linija i opreme, industrijskih rashladnih sistema, elektro opreme i softvera za industriju hrane i pića po sistemu „ključ u ruke“ – ITN FoodTech,
– Preradi, finalnom pakovanju i izvozu zamrznutog voća i povrća direktno u hipermarkete širom sveta – ITN Eko Povlen.

ITN Group zapošljava mlade visokoobrazovane kadrove. Svoje proizvode i usluge uglavnom izvozi (preko 70%) na tržište EU, UK, Rusije i u mnoge druge zemlje. Svi projekti ITN FoodTech-a se izvode po sistemu „ključ u ruke“: Frikom, Friglo, Carnex, Agrokor, Podravka, Pik Bečej, PKB-Al Dahra, Nectar, Podrum Palić, IMLEK i mnogi drugi.