11:05 - 12:05 - ДИДС 2023
Панел

Породичне компаније и наредни ниво

Традиција обновљеног приватног предузетништва у Србији је дуга тек нешто више од 30 година. То обично значи да су оне генерације које су у младости и напону снаге основале прва приватна предузећа сада у животном добу у коме је потребно донети важне одлуке које се односе на наредних неколико деценија компаније. Процес увођења друге генерације у посао, или професионализације компаније није једноставан. У свету постоје векови традиције и искустава на која је могуће позвати се. Kод нас су овакви подухвати и даље пионирски, али верујемо да су добри примери транзиције бизниса веома важни као инспирација и показатељ да прави бизнис прерасте и надрасте особе које су га створиле.

Милован Звијер

Aдвокат и партнер @ Four Legal

Милован је специјализован за пружање правног саветовања у М&А трансакцијама (тј. поступцима куповине и продаје компанија, разних врста реорганизације и реструктурирања и статусних промена) и другим поступцима преноса пословања, са посебним акцентом и искуством у поступцима транзиције у власништву и управљању у породичним компанијама.
Поред наведеног, Милован такође пружа правно саветовање у сложеним питањима компанијског и уговорног права, као и саветовање о радноправним питањима домаћим и међународним клијентима тј. зависним друштвима глобалних компанија које послују у региону.
Милован је завршио званичну обуку за медијатора и консултант у оквиру ASEE Центра за развој породичних компанија.

Алекса Вучићевић

Комерцијални директор @ Art ival

Алекса је прва радна искуства стекао још као мали када је током летњих распуста, заједно са сестром, радио у породичној фирми. То су били послови у продавници, производњи и магацину. Током студија менаџмента у хотелијерству, радио је у хотелу Hyatt Regency у Београду, а након завршетка школовања, добио своје прво задужење у Арт Ивалу, као нека врста координатора у малопродаји. У наредним годинама, преузимао је и продају корпоративним купцима (брендирана амбалажа, привате лабел производња), а после неколико година и велепродају, па затим и извоз. Тренутно обавља посао комерцијалног директора задуженог за продају, набавку и маркетинг, а у фирми ради већ 12 година.
Ожењен, некада тренирао кошарку, а више од деценијe играо je фолклор у АKУД-у Иво Лола Рибар из Београда.

Раде Вучићевић

Извршни директор @ Art ival

Раде Вучићевић је, са супругом Татјаном, 1989. године основао Арт агенцију која је организовала манифестације и догађаје за децу и позоришне представе, да би 1992. године регистровали предузеће Art Ival које се бавило трговином кафом у једном малом објекту на Звездари. Будући да су продавали веома квалитетну кафу и у жељи да се већ на почетку разликују од конкуренције, у своју понуду уврстили су и деликатесе од чоколаде и тако је почела прича која траје већ три деценије.
Четири године од оснивања фирме лансирали су своју робну марку под називом „Premier“, која је заштићена у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије. Данас запошљавају око 40 људи који ручно израђују више од 200 чоколадних производа јединственог укуса, а њихови производи се могу наћи на полицама и у Немачкој, Аустрији, Словачкој, Чешкој, Македонији, БиХ, Словенији и Црној Гори.

Александар Марковић

Извршни директор @ ITN Eko Povlen

Александар је прва радна искуства стекао радом у компанијама ван ITN Group-е, што је укључивало и рад у једној мултинационалној компанији, у пиварској индустрији (ABInBew највећи произвођач пива на свету). Након завршеног школовања у иностранству и стицања првих радних искустава, Александар се прикључио ITN Group-и и започео своју каријеру на позицији асистента у одељењу продаје и маркетинга, да би касније прошао и кроз друге секторе у оквиру компаније. Тренутно обавља функцију директора Будимке (најновије цланице ITN Group) и на позицији је извршног директора за сектор ITN EkoPovlen (фабрика замрзнутог воћа у Kосјерићу), а активно је укључен у стратешко планирање и развој ITN Group-е у целости. Тренутно води око 240 запослених у ова два сектора Групе са укупним приходима преко 25.000.000 еура.

Драган Марковић

Председник @ ITN Group

Драган Марковић је редовни професор Машинског факултета Универзитета у Београду, шеф Kатедре за пољопривредно машинство, дописни члан Академије инжењерских наука Србије и председник ITN Group.

Проф. др Драган Марковић дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1982. године, затим магистрирао 1987. године, а докторску дисертацију одбранио је 1991. године.
После дипломирања 1982. године запослио се у предузећу 14. октобар Kрушевац – Институт за развој Београд, где је радио на развоју грађевинске и пољопривредне механизације. Од 1984. године ради на Машинском факултету у Београду, на Kатедри за пољопривредно машинство, прво у звању асистента, од 1993. године у звању доцента, од 1998. године као ванредни професор, а од 2002. године у звању редовног професора. У инжењерско-стручном раду члан је Инжењерске коморе Србије, аутор је 14. патената од којих су 6 реализовани и серијски се данас производе.

1992. године, са супругом Вером, оснива приватну породичну компанију ITN. Настала са визијом развоја и имплементације нових технологија и техника у пољопривреди и прехрамбеној индустрији – ITN Group данас важи за регионалног лидера у:
– Инжењерингу и дистрибуцији специјализоване пољопривредне механизације у пољопривреди – ITN AgroTech,
– Инжењерингу, пројектовању, производњи и монтажи комплетних технолошких линија и опреме, индустријских расхладних система, електро опреме и софтвера за индустрију хране и пића по систему „кључ у руке“ – ITN FoodTech,
– Преради, финалном паковању и извозу замрзнутог воћа и поврћа директно у хипермаркете широм света – ITN Eko Povlen.

ITN Group запошљава младе високообразоване кадрове. Своје производе и услуге углавном извози (преко 70%) на тржиште ЕУ, УK, Русије и у многе друге земље. Сви пројекти ITN FoodTech-a се изводе по систему „кључ у руке“: Фриком, Фригло, Carnex, Агрокор, Подравка, Пик Бечеј, ПKБ-Ал Дахра, Nectar, Подрум Палић, ИМЛЕK и многи други.