2

Пред преко 300 посетилаца, 10. марта је у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду одржан овогодишњи Дан интернет домена Србије (ДИДС 2015), у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). ДИДС 2015, шеста је годишња конференција о развоју Интернета у свету и на .RS и .СРБ доменским просторима Србије, одржана под слоганом „У ком си интернет филму?“.

Целодневни програм ДИДС-а, традиционално подељен у три блока, поред IT професионалаца из свих привредних области, окупио је и друге домаће кориснике Интернета најразличитијих интересовања, који су имали прилику да чују искуства тридесетак учесника конференције из земље и иностранства.

Први блок конференције под називом „Господари Интернета“ говорио је о најављеним променама у глобалном управљању Интернетом. Без правилног и недискриминишућег превођења домена у IP адресе и њихове фер расподеле милијардама повезаних уређаја – Интернет би био распарчан. Од септембра надзор над овим функцијама требало би да буде пренесен са Владе САД на „све нас“, односно глобалну интернет заједницу, као и да се успостави тзв. „мултиактерски модел“ управљања Интернетом.

„По овом моделу, ICANN (Интернет корпорација за додељене називе и бројеве) имала би сва овлашћења за управљање глобалном мрежом, а државе, корпорације и други актери, у оквиру различитих тела, имали би могућност да дају предлоге и активно учествују у обликовању политике и праксе везане за сајбер простор, али не и да самостално одлучују. Предложени модел прилично је комплексан и формализован, па може да доведе до смањене инклузивности заинтересованих актера“, оценио је Владимир Радуновић, директор програма сајбер безбедности и е-Дипломатије „Дипло фондације“ и модератор панела „Господари Интернета“. Према његовим речима, имајући у виду глобалну природу Интернета и велику заинтересованост моћних држава и индустријских играча за ову тему, исход овог процеса врло је неизвестан, па се може рећи да је пред нама врло занимљив период када је управљање Интернетом у питању.

Други блок под називом „Позови Е ради трговине“ био је посвећен е-трговини, кроз све њене аспекте: правно-финансијски, промотивни, логистички и софтверски. Учесници у панел дискусији били су домаћи стручњаци из ове области, који су презентовали конкретна решења из праксе и искуства из сопствених онлајн пројеката, а модератор блока био је Милош Петровић, веб предузетник и блогер.

„Грађани Србије купују преко Интернета, али е-трговина, као модел пословања, још увек није у потпуности у свести продаваца. Ипак, ствари се мењају и све је већи број захтева фирми да креирају сајтове са системом за е-трговину. С друге стране, више не постоји страни сајт – домаћи сајт. Интернет је глобална прича и купци то већ сада на тај начин перципирају“, објаснио је Петровић. Закључак овог панела је био да и у Србији постоји основни оквир за електронску трговину, али су ипак присутни и битни недостаци у виду застарелих финансијских прописа, који у значајној мери отежавају или чак потпуно онемогућавају примену одређених интернет пословних модела. Ипак, можда највеће препреке у вези са куповином на Интернету остају – страх од непознатог и мањак информација.

Трећи блок под називом „Домен који обећава“ традиционално је био резервисан за угледне локације на националним интернет доменима .RS и .СРБ са животним темама које добро илуструју разне могућности стварања квалитетних садржаја, али и пословања на глобалној мрежи. Овај блок водио је Радомир Лале Марковић, суоснивач и директор content marketing агенције TAG Media.

Са ДИДС конференције уживо је извештавало шест званичних блогера чије текстове можете прочитати на следећим линковима:

ДИДС 2015 – У ком си интернет филму“ аутор: Владимир Станковић (@DedaBor)
ДИДС 2015 – Дани интернет домена Србије“ ауторка: Ивана Ћирковић (@OrganVlasti)
#DIDS2015 олико је битан садржај и .RS домен за online пословање у Србији“ аутор: Игор Томић (@igorttomic)
Шта сте могли о пословању да научите на #DIDS2015 конференцији?“ аутор: Иван Билди (@Bildi13)
Уживо из локалне доменџинијце #DIDS2015“ аутор: Бранко Ђурковић (@plagosus)
Дан интернет домена Србије #DIDS2015“ аутор: Вук Станковић (@puskice)

РНИДС је једина организација настала из српске интернет заједнице која већ неколико година помаже развој Интернета у Србији. Поред управљања националним интернет доменима највишег нивоа, као додатни циљ има управо развој Интернета у Србији и, посебно, локалног садржаја на њему. „ДИДС је највидљивији, а вероватно и најважнији начин на који РНИДС окупља заједницу из које је настао и помаже јој у остварењу пуних потенцијала. Ове године ДИДС је добио регионални значај кроз организацију Регионалног интернет форума, другог дана скупа, који је уједно и званични припремни скуп за овогодишњи EuroDIG – Европски дијалог о управљању Интернетом, који се одржава у Софији“, рекао је Данко Јевтовић, директор РНИДС-а.

Овогодишња, шеста ДИДС конференција, добила је подршку ICANN-а, водеће организације за управљање Интернетом и руковођење његовом глобалном структуром, што ју је уписало у календар оваквих конференција на светском нивоу.