DIDS 2019: Sve na klik do 2030. godine?

O brzini i perspektivi digitalizacije, brojnim prednostima, ali i izazovima koje procesi digitalne transformacije stavljaju pred preduzeća i pojedince, razgovaralo se tokom konferencije DIDS 2019. 

Jubilarni „Dan internet domena Srbije“ (DIDS) održan je po deseti put 5. marta u sali beogradskog hotela „Metropol Palas“, u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). 

Program DIDS 2019

09:15
Registracija posetilaca
10:00
BLOK 1 :
Transformacija državnih servisa

Panel diskusija:

 • Svetlana Jovanović, viša savetnica pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije u Jedinici za implementaciju strateških projekata, elektronski servisi i razvoj e-uprave
 • Duško Sivčević, pomoćnik načelnika u Sektoru za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, Ministarstvo unutrašnjih poslova
 • Slobodan Marković, tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji

Moderator: Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija

11:15
Kafe pauza
11:40
BLOK 2:
Transformacija u privredi

Privreda je lokomotiva koja vuče, ali i koju vuče digitalna transformacija. Svaka oblast poslovanja koristi njene različite prednosti, ali opšta načela – efikasnost, brzina i ekonomičnost se primenjuju na svako polje poslovanja. Velike korporacije se posmatraju kako lider na ovom polju, međutim i mala porodična preduzeća inovativnih vlasnika vrlo vešto lepršaju na krilima digitalne transformacije.

Panel diskusija:

Moderator: Radomir Lale Marković, suosnivač i direktor, TAG media

13:10
Kafe pauza
13:35
BLOK 3:
Transformacija u korist nacija

Internet je odavno postao „poliglota“ i danas „govori“ skoro sve svetske jezike. Višejezičnost interneta najbolje simbolišu takozvani internacionalizovani nazivi internet domena koje je moguće registrovati na različitim nacionalnim pismima (IDNInternetionalized Domen Name). IDN doprinosi jezičkom diverzitetu, a iskustva su različita, što je tema trećeg bloka Konferencije – Transformacija u korist nacija

Panel diskusija:

 • Leonid Todorov, direktor, Udruženje nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona, APTLD
 • Đovani Sepiadirektor za spoljne odnose, EURid
 • Dejan Masliković, pomoćnik ministra, Ministarstvo kulture i informisanja
 • Milan Pantelić, menadžer prodaje i prodajne mreže za područje bivše Jugoslavije i Albanije, Renault Nissan Srbija d.o.o.

Moderator: dr Tamara Vučenović, urednica Obrazovne rubrike, Radio Beograd 2

15:00
Koktel

UČESNICI DIDS 2019

Ilijana Vavan

Ilijana Vavan

generalna direktorka kompanije Kaspersky Lab za Evropu
Leonid Todorov

Leonid Todorov

direktor, Udruženje nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona
Svetlana Jovanović

Svetlana Jovanović

viša savetnica pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije
Đovani Sepia

Đovani Sepia

direktor za spoljne odnose, EURid
Dejan Masliković

Dejan Masliković

pomoćnik ministra, Ministarstvo kulture i informisanja
Dragan Sajić

Dragan Sajić

Vlasnik i urednik portala Garden
Roland Hajdner

Roland Hajdner

direktor finansija, A1 Digital
Aleksandar Blagojević

Aleksandar Blagojević

menadžer odeljenja digitalne ekspoziture, Societe Generale banka a.d. Srbija
Slobodan Marković

Slobodan Marković

tehnički savetnik za digitalnu upravu, UNDP
Duško Sivčević

Duško Sivčević

pomoćnik načelnika, Ministarstvo unutrašnjih poslova
Milan Pantelić

Milan Pantelić

menadžer prodaje i prodajne mreže za Motrio, Renault Nissan Srbija d.o.o.
Vladimir Radunović

Vladimir Radunović

Direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija
dr Tamara Vučenović

dr Tamara Vučenović

urednica Obrazovne rubrike, Radio Beograd 2
Radomir Lale Marković

Radomir Lale Marković

suosnivač i direktor, TAG media
Ilijana Vavan
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Ilijana-Vavan-Kaspersky-Lab.jpg
BLOK 2

Nakon 25 godina iskustva u IT industriji na pozicijama u prodaji, menadžmentu i tehničkim pozicijama, Ilijana Vavan se u januaru 2018. godine pridružila kompaniji Kaspersky Lab kako bi predvodila poslovanje u Evropi i razvijala potrošački, digitalni i segment poslovanja sa velikim kompanijama.

Obavljala je i brojne rukovodeće funkcije u kompanijama kao što su Oracle, Kontron, Saba Software i Juniper Networks. Ilijana Vavan je u svom prethodnom mandatu u kompaniji Kaspersky Lab od 2010 – 2012. godine bila na poziciji generalne direktorke za Zapadnu Evropu. Obavljala je i nekoliko funkcija u kompaniji Microsoft gde je, između ostalog, bila zadužena i za kompanijsku i partnersku strategiju za područje Centralne i Istočne Evrope.

Leonid Todorov
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
BLOK 3

Leonid Todorov je stekao diplomu magistra lingvistike na Moskovskom državnom pedagoškom univerzitetu, a završio je postdiplomske studije iz oblasti međunarodnih odnosa, menadžmenta i poslovnog liderstva i ekonomije u Danskoj, na Tajvanu i u SAD.

Od početka ruskih reformi, tokom više od deset godina bio je na položaju šefa kabineta premijera Jegora Gajdara. Njegova biografija takođe uključuje privatni sektor i akademske aktivnosti.

Koordinacionom centru za .RU domen najvišeg nivoa se pridružio 2008. godine, na funkciji Direktora za spoljne odnose i učestvovao je u uspešnom uvođenju ćiriličnog IDN nacionalnog domena najvišeg nivoa .РФ i otvaranju novih generičkih domena najvišeg nivoa . DETI (deca) i .TATAR.

U februaru 2015. godine postavljen je za direktora Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona (APTLD).

Kao član Organizacionog komiteta RIGF, Leonid je takođe učestvovao u organizaciji i promociji Ruskog foruma o upravljanju internetom kao najvećeg događaja te vrste širom Istočne i Centralne Evrope i prostora bivšeg SSSR-a. On je takođe deo Višepartnerske nadzorne grupe Azijsko-pacifičkog regionalnog foruma o upravljanju internetom (APrIGF). U periodu 2013-2014, učestvovao je u ISOC Poslovnom savetu, a trenutno je član CCNSO ICANN-ovog Saveta za strateško i operativno planiranje, kao i posmatrač u CCNSO savetu.

Leonid je član nastavnog osoblja u Evropskoj letnjoj školi o upravljanju internetom.

Njegov fokus su rad nacionalnih domena najvišeg nivoa, upravljanje internetom, novi generički domeni najvišeg nivoa, javna politika i međunarodna saradnja u oblasti IKT-a i sajber bezbednosti. Autor je i koautor velikog broja publikacija na ovim temama i govorio je na više nacionalnih i međunarodnih događaja.

Svetlana Jovanović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Svetlana-Jovanovic-DIDS-2019.png
BLOK 1

Svetlana Jovanović je asistent na Fakultetu organizacionih nauka, angažovana u oblastima kompjuterskog i sajber prava, kompjuterske i sajber forenzike, elektronskog poslovanja, elektronske uprave. Organizuje i vodi aktivnosti Akademskog sajber foruma, organizacije koja se bavi pojavama u sajber prostoru. Jedan je od predavača na programima stručnog usavršavanja nastavnika. Kao viša savetnica pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije u Jedinici za implementaciju strateških projekata, radi na uvođenju elektronskih servisa i razvoju e-uprave.

Diplomirala je 2006. godine na FON-u u Beogradu. Priprema doktorsku disertaciju iz oblasti sajber kriminala. Autor je brojnih radova i monografije u oblastima zaštite podataka o ličnosti i ostvarivanja drugih prava na internetu.

Đovani Sepia
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Giovanni-Seppia-EUrid.png
BLOK 3
 • Funkcija: direktor za spoljne odnose
 • Organizacija: EURid
 • Sajt: www.eurid.eu

Đovani Sepia je od druge polovine 2007. godine direktor za spoljne odnose u EURid-u. Na ovoj funkciji on rukovodi timom od 20 osoba, timom koji je sastavljen od skoro svih evropskih nacionalnosti, a koji je zadužen za EURid-ove odnose sa evropskim institucijama, odnose sa ovlašćenim registrima, marketinške aktivnosti i aktivnosti komunikacija i međunarodne odnose. U okviru EURid-a on je takođe zadužen za ekološki plan u okviru EMAS-a (instrumenta EU za eko-menadžment). Prethodno je radio u ICANN-u kao evropski regionalni koordinator. Pre toga je bio Generalni direktor u CENTR-u. Pored toga, bio je na položaju šefa spoljnih odnosa italijanskog nacionalnog registra (ITT-CNR) u periodu od pet godina i ima tri godine iskustva u različitim ulogama u Evropskoj komisiji. Radio je kao konsultant na programima EU za više nacionalnih i internacionalnih organizacija i bio je predavač za programe EU tokom deset ciklusa master studija „Politike i programi EU“ na međunarodnom univerzitetu u Veneciji (Venice International University).

Dejan Masliković
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dejan-1000-x-1000.jpg
BLOK 3

Rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Magistrirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek: “Interkulturalnost, menadžment umetnosti i medijacije na  Balkanu“ pod  pokroviteljstvom UNESCO-a i CEI-a, 2010. godine. Na istom Univerzitetu doktorira 2016. godine, sa temom „Kapacitet digitalne tehnologije za razvoj inkluzivnog društva“.

Od 2002. do 2004. godine  radio je u Agenciji za razvoj kulture Vlade Republike Srbije kao koordinator za međunarodnu saradnju, razvojni program i promociju kulture u zemlji i inostranstvu, koodinator za reformu državne uprave. 2004. i 2005. godine bio je savetnik u Kabinetu ministra kulture za odnose sa javnošću i regionalnu saradnju. Od 2005. do 2007. godine bio je šef kabineta ministra kulture. Od 2007. do 2016. godine radi kao pomoćnik upravnika poslova SANU.

Učestvovao je na različitim lokalnim, regionalnim i međunarodnim konferencijama, i pohađao veliki broj međunarodnih obuka i seminara. Autor je većeg broja publikacija koje se bave kulturom i nasleđem.

Dragan Sajić
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dragan-Sajic.jpg
BLOK 2

Od 1991. godine osnivač vrtnog centra „Biosan“,  www.biosan.rs. Pokretač e-savetovališta Garden i prvog portala o bilju Garden Srbije www.garden.rs, instaliran 1997. god. Autor vodiča „Hortikulturna Srbija“ (2004.), koji objedinjuje fakultete, škole, ustanove, firme i rasadničare u Srbiji. Od 2014 urednik mesečnog elektronskog magazina o hortikulturi.

Autor više stotina realizovanih projekata uređenja poslovnih i privatnih objekata, svaki podjednako važan i podjednako izazovan. Svaki cvet, travka, posađeno i održavano bilje je lični prilog Hortikulturnoj Srbiji. Autor knjige i video kanala Cvetni pozdrav, praktikuma o baštovanstvu i rasadničarstvu.

Roland Hajdner
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/roland-haidner.jpg
BLOK 2

Roland Hajdner je direktor finansija u kompaniji A1 Digital. Od 2012. godine vodio je Odeljenje za spajanja i akvizicije u kompaniji A1 Telekom Austria Group. Nedavno je obavljao dužnost člana izvršnog odbora u kompanijama A1 Bulgaria i Vip mobile (Srbija).

Diplomirao je na Univerzitetu za ekonomiju u Beču, sa fokusom studija na kontroling, strategiju i Centralnu i Istočnu Evropu.

Aleksandar Blagojević
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Aleksandar-Blagojevic-SOCGEN.png
BLOK 2

Aleksandar je dolaskom u Societe Generale banku razvijao, i sada rukovodi prvom Digitalnom ekspoziturom u Srbiji lansiranom 2015. godine. Ovim značajnim projektom prvi put su se pojavili potpuno digitalizovani (paperless) procesi realizacije bankarskih proizvoda uz korišćenje ugovora o kreditu ili depozitu u formi elektronskog dokumenta.

Kroz potpredsedničku ulogu u Savezu za e-Upravu pri NALED-u doprineo je stvaranju regulatornih uslova koji su omogućili zaključivanje ugovora za bankarske proizvode korišćenjem dvofaktorske autentikacije, kao i pripremama regulatornog okvira za jednostavnije obavljanje procedure ‘’Upoznaj svog klijenta – (KYC)’’, a bez fizičkog prisustva klijenta.

Prethodno bankarsko iskustvo stekao je u Raiffeisen banci a.d. Srbija, kao direktor Sektora alternativnih kanala prodaje (e-kanali prodaje, kontakt centar, CRM, agenti prodaje), kao i Nacionalnoj štedionici banci a.d. Beograd, na poslovima stručnog saradnika za kartično poslovanje.

Inženjer je saobraćaja, diplomirao 1999. godine sa ocenom 8.46, menadžer i inovator. Često gostuje kao predavač po pozivu na međunarodnim konferencijama.

Digitalizaciju ne smatra izborom, već neminovnošću, i mogućnošću da Srbija postane bolje mesto za život i rad svih njenih građana. Živi i radi u Beogradu, oženjen je i otac dvoje dece.

Slobodan Marković
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/slobodan-markovic-dids-2019.png
BLOK 1
 • Funkcija: tehnički savetnik za digitalnu upravu
 • Organizacija: Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
 • Sajt: http://www.rs.undp.org/

Slobodan Marković radi kao tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Već 20 godina aktivno učestvuje u zastupanju i formulisanju IKT politika u Srbiji. Pre angažmana u UNDP, radio je u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) kao savetnik za IKT politiku i odnose sa internet zajednicom. Između 2014. i 2017. bio je član Multistakeholder Advisory Group (MAG), koja savetuje Generalnog sekretara UN o održavanju svetskog Foruma o upravljanju internetom (IGF). U periodu od 2008. do 2012. bio je specijalni savetnik ministarke u Ministarstvu telekomunikacija i informacionog društva, gde je učestvovao u donošenju niza propisa iz oblasti telekomunikacija, e-uprave i e-poslovanja. Godine 2010. uručena mu je nagrada „e-Trgovina AWARD“ za decenijski doprinos razvoju e-poslovanja u Srbiji.

Duško Sivčević
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/03/Dusko-Sivcevic-DIDS-2019.png
BLOK 1
 • Funkcija: pomoćnik načelnika Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije
 • Organizacija: Ministarstvo unutrašnjih poslova
 • Sajt: www.mup.gov.rs

Duško Sivčević radi kao pomoćnik načelnika Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zadužen je za poslove koji se odnose se organizovanje, razvoj i eksploataciju integrisanog informacionog sistema, planiranje, praćenje i sprovođenje mera iz oblasti informacione bezbednosti, odnosno zaštite informacionog sistema i mrežne infrastrukture Ministarstva unutrašnjih poslova.

U poslednjih više od deset godina, na različitim radnim mestima u Ministarstvu, bio je zadužen za organizaciju, razvoj informacionih sistema elektronskog poslovanja, odnosno elektronske uprave. U navedenom periodu učestvuje u svim relevantnim radnim grupama Vlade Republike Srbije koje za cilj imaju razvoj elektronske uprave, elektronskih servisa i informacionog društva.

Autor je više stručnih radova i učesnik više nacionalnih i međunarodnih konferencija koje u čijem je fokus oblast elektronske uprave.

Milan Pantelić
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Milan-Pantelic-Motrio.jpg
BLOK 3

Milan Pantelić je već 14 godina angažovan u automobilskoj industriji radeći za Renault Nissan Srbija d.o.o, lokalnu filijalu multinacionalne kompanije RenaultNissanMitsubishi Alliance. Gospodin Pantelić je obavljao različite dužnosti vezane za prodajne i postprodajne aktivnosti ka poslovnim i privatnim klijentima, a za potrebe spektra brendova kompanije. Na trenutnoj poziciji menadžera prodajne mreže i veleprodaje za brend Motrio stara se o pozicioniranju i razvoju brenda na celom području bivše Jugoslavije i Albanije.

Pre nego što je otpočeo karijeru u automobilskoj industriji, gospodin Pantelić je radio za nekoliko renomiranih domaćih kompanija na pozicijama vezanim za razvoj brendova i prodaje. Diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu Megatrend 2007. godine.

Vladimir Radunović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Moderator panela: (Dobar) sluga / (loš) gospodar: internet

Vladimir Radunović je predavač i direktor obrazovnih programa iz oblasti upravljanja Internetom, sajber-bezbednosti i e-diplomatije pri međunarodnoj nevladinoj instituciji „Diplo Foundation„.

Bio je član Savetodavnog odbora (Advisory Board) Globalnog foruma za sajber-ekspertizu (Global Forum on Cyber Expertise), a bio je član Savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum). Profesionalni fokus mu je na politikama Interneta i širokopojasnog pristupa, sajber-bezbednosti, neutralnosti i otvorenosti mreže, e-diplomatiji i e-učešću, obrazovanju i izradnji kapaciteta institucija i donosioca odluka u oblasti Interneta.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odbranio master iz savremene diplomatije na Univerzitetu na Malti, a trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti sajber-bezbednosti.

dr Tamara Vučenović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Moderatorka Bloka 3

Dr Tamara Vučenović je urednica i novinarka Radio Beograda od 1995, docentkinja na Fakultetu za menadžment Univerziteta Metropolitan, teoretičarka medija i kulture. Emisiju „Digitalne ikone“, posvećenu primeni novih tehnologija u kulturi, umetnosti, nauci i društvu, uređuje i vodi od 2002.

Završila je doktorske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. U 2010. proglašena je za najboljeg IT novinara i dobila priznanje „IT globus“. Dobitnica UNICEF-ove nagrade 2003. za profesionalno i etičko medijsko izveštavanje o prevenciji digitalnog nasilja nad i među decom.

Radomir Lale Marković
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Moderator Bloka 2

Radomir Marković je suosnivač i direktor agencije „TAG media“, nastale iz „IT TV produkcije“, nezavisne produkcijske kuće osnovane 2003. Kao magistar televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva, Lale Marković je dugogodišnji voditelj i urednik popularne televizijske emisije „eTV“, koja donosi najnovije vesti sa IT tržišta, a od prošle godine je autor emisije „eJutro“, najgledanije IT emisije na našim prostorima.

Paralelno sa TV aktivnostima, uređuje i liveTV portal, prvu internet televiziju u Srbiji. Član je Srpske asocijacije menadžera i Američke privredne komore u Srbiji.