О чуварима интернет идентитета на ДИДС 2018

У години када .RS домен слави свој 10. рођендан, по девети пут се одржава најпосећенија годишња конференција о Интернету у Србији – ДИДС 2018. Организује је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), 6. и 7. марта, у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду. Слоган Дана интернет домена Србије ове године гласи „Чувари интернет идентитета“.

Први блок ДИДС-а под називом „Сајбер личност“ посвећен је европски, а и глобално, актуелној теми GDPR – Општа уредба о заштити података о личности, која крајем маја ступа на снагу у ЕУ и утиче и на пословање појединих пословних субјеката у Србији. О њој, а и о другим аспектима приватности на Интернету, модератор Владимир Радуновић разговараће са учесницима панел дискусије. Томас Рикерт (Thomas Rickert), председавајући Форума за називе и бројеве у Удружењу интернет индустрије „eco“, је адвокат из Немачке, који ће да одржи и уводно предавање у тему. У дискусији ће се придружити Кормак Каланан (Cormac Callanan), директор „Aconite Internet Solutions“ из Ирске, и Невена Ружић, помоћник генералног секретара при Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Други блок носи назив „Дигитално наслеђе“ и бави се дигитализацијом у култури и науци, а модератор је др Тамара Вученовић. Пре панел дискусије, уводно предавање одржаће Матјаж Фило, руководилац Сектора за ИТ на Факултету друштвених наука у Љубљани. У дискусији учествују и др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, и Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница.

Трећи блок, назван „Онлајн пословање“, модерира Радомир Лале Марковић, који је уједно и водитељ целе Конференције. На почетку блока Милован Матијевић и Бранка Матијевић, из компаније „Mineco Computers“, представиће резултате истраживања „Индекс дигиталне виталности микро, малих и средњих предузећа у Србији 2017“, које је по први пут урађено у Србији. Затим ћемо вам представити домаће фирме које у свом пословању успешно користе све предности интернет технологија на националним интернет доменима: vivatravel.rs, garden.rs, archiplay.rs, iskonmode.rs, studiomaruska.rs и teglas.rs.

У оквиру ДИДС 2018, 7. марта, биће одржан Регионални TLD форум – стручни скуп за представнике националних интернет регистара из региона.

ДИДС је, као и до сада, бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места. Регистрација посетилаца почиње крајем фебруара, преко овог сајта на адресама dids.rs и дидс.срб.

Програм ДИДС 2018

09:15
Регистрација посетилаца
10:00
БЛОК 1:
Сајбер личност

Видео: 10 година .RS домена

Свечано отварање

Уводно предавање:

Томас Рикерт (Thomas Rickert), председавајући Форума за називе и бројеве у Удружењу интернет индустрије „eco“, Немачка

Панел дискусија:

Модератор: Владимир Радуновић, директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација, Србија

 • Томас Рикерт (Thomas Rickert), председавајући Форума за називе и бројеве у Удружењу интернет индустрије „eco“, Немачка
 • др Кормак Каланан (Cormac Callanan), директор „Aconite Internet Solutions“, Ирска
 • Невена Ружић, помоћник генералног секретара при Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Србија
11:35
Кафе пауза
12:00
БЛОК 2:
Дигитално наслеђе

Уводно предавање:

Матјаж Фило, руководилац Сектора за ИТ на Факултету друштвених наука у Љубљани, Словенија

Панел дискусија:

Модератор: др Tамара Вученовић, уредница Образовне редакције, Радио Београд 2, Србија

 • Матјаж Фило, руководилац Сектора за ИТ на Факултету друштвених наука у Љубљани, Словенија
 • др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, Србија
 • Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница, Србија
13:15
Кафе пауза
13:40
БЛОК 3:
Онлајн пословање

Уводно предавање:

Милован Матијевић и Бранка Матијевић, „Mineco Computers“, Србија
Резултати истраживања „Индекс дигиталне виталности микро, малих и средњих предузећа у Србији 2017“

Представљање успешних сајтова на националном интернет домену .RS:

Модератор: Радомир Лале Марковић, суоснивач и директор, ТАГ медиа, Србија

15:10
Коктел

Учесници ДИДС 2018

Томас Рикерт

Томас Рикерт

председавајући Форума за називе и бројеве, Удружење интернет индустрије „Eco“, Немачка
др Кормак Каланан

др Кормак Каланан

директор, „Aconite Internet Solutions“, Ирска
Невена Ружић

Невена Ружић

помоћник генералног секретара, Служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Србија
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација, Србија
Матјаж Фило

Матјаж Фило

руководилац Сектора за ИТ, Факултет за друштвене науке Универзитета у Љубљани, Словенија
Никола Божић

Никола Божић

програмски директор, Истраживачка станица Петница, Србија
др Адам Софронијевић

др Адам Софронијевић

заменик управника, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Србија
др Tамара Вученовић

др Tамара Вученовић

уредница Образовне редакције, Радио Београд 2, Србија
Милован Матијевић

Милован Матијевић

суоснивач и директор, Mineco Computers, Србија
Вива травел

Вива травел

vivatravel.rs
Тегла’с

Тегла’с

teglas.rs
Гарден

Гарден

garden.rs
archi PLAY

archi PLAY

archiplay.rs
Искон моде

Искон моде

iskonmode.rs
Радомир Лале Марковић

Радомир Лале Марковић

суоснивач и директор, ТАГ медиа, Србија
Томас Рикерт
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/thomas_rickert.jpg
Уводничар Блока 1

Томас Рикерт (Thomas Rickert) је адвокат и партнер у фирми „Rickert Rechtsanwaltsgesellschaft mbH“, специјализованој за правна питања у дигиталној економији. Председавајући је Форума за називе и бројеве у Удружењу интернет индустрије „eco“, где је задужен за представљање интереса чланова асоцијације који су активни у индустрији домена.

Од 2011. до 2014. био је члан Савета Организације за подршку генеричких имена у Интернет корпорацији за додељене називе и бројеве (GNSO ICANN). Тренутно је копредседавајући у Радној групи за одговорност у ICANN-у, која саставља препоруке за побољшање одговорности ICANN-а.

др Кормак Каланан
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/cormac_callanan.jpg
Блок 1
 • Функција: директор
 • Организација: „Aconite Internet Solutions“, Ирска
 • Сајт: aconite.com

Др Кормак Каланан (Cormac Callanan) је докторирао је на тему ризика везаних за чување података на мобилним уређајима, а мастер је за област пројектовања рачунарских система, као и за област напредне безбедности и дигиталне форензике (сертификат Владиног штаба за комуникације Уједињеног Краљевства). Има више од 30 година радног искуства на међународним рачунарским мрежама и 20 година искуства у области незаконитог садржаја и криминалних активности на Интернету.

Власник је фирме „Aconite Internet Solutions“, која пружа стручно мишљење у области смањења безбедносних ризика у информатици и области сајбер криминала. Један је од аутора Водича Савета Европе за сарадњу полиције и интернет провајдера цитираног у Европском суду за људска права. Некадашњи је председник, а сада извршни директор организације INHOPE, која се бави проблематиком нелегалних материјала на Интернету везаних за злостављање деце.

Невена Ружић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/nevena_ruzic-1.jpg
Блок 1
 • Функција: помоћник генералног секретара
 • Организација: Служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Србија
 • Сајт: poverenik.rs
 • LinkedIn: linkedin.com/in/nevena-ruzic-2887254
 • Twitter: twitter.com/nevr

Подручје рада Невене Ружић је првенствено везано за информације на Интернету и уопште – слободу изражавања и информисања, личне податке, поверљиве податке и регулисање података на Интернету. По занимању је адвокат, а стекла је звање мастера за савремену дипломатију на Универзитету на Малти и права на Универзитету Лидс.

Пре рада у Служби Повереника (од 2009), била је координатор за слободу медија при Мисији ОЕБС-а у Србији (од 2004) и правни саветник у невладиној организацији (од 2001). Од 2012. члан је Бироа Саветодавног комитета Конвенције Савета Европе о заштити података о личности.

Владимир Радуновић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор Блока 1

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation“.

Члан је Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

Матјаж Фило
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/matjaz_filo.jpg
Уводничар Блока 2
 • Функција: руководилац Сектора за ИТ
 • Организација: Факултет за друштвене науке Универзитета у Љубљани, Словенија
 • Сајт: fdv.si
 • LinkedIn: linkedin.com/in/matjaz-filo-760609

Матјаж Фило је од 2012. руководилац информатике на Факултету за друштвене науке Универзитета у Љубљани. До 2012. био је руководилац информатике у „Rokus–Klett“ за источну Европу (и Србију). До 2008. био је технички директор и хабилитовани предавач за предмет Компјутерске комуникације на Академији за мултимедије.

Подручје његовог рада су велики инфраструктурни системи и мреже, а тренутна занимања су углавном у подручју централизације система у пословној информатици. Завршио је Факултет за електротехнику и рачунарство, на смеру Процесна информатика, радећи у Лабораторији за распознавање узорака, ЕКГ, слике и говора.

Никола Божић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/nikola_bozic.jpg
Блок 2

Никола Божић је програмски директор у Истраживачкој станици Петница. Бави се образовањем, популаризацијом и промоцијом науке и писањем научно-популарних текстова. Био је уредник рубрике Наука на интернет порталу Б92 и главни и одговорни уредник српског издања часописа „Popular Science“.

Добитник је плакете “Милутин Миланковић” (2010) и књижевне награде „Невен“ (2013). Учествовао је на Међународном форуму УН о управљању Интернетом (IGF), Европском дијалогу о управљању Интернетом (EuroDIG), а у Србији је део иницијалне групе за тему сајбер безбедности. Био је члан Oрганизационог одбора EuroDIG-а који је одржан у Београду 2011.

др Адам Софронијевић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/adam_sofronijevic.jpg
Блок 2
 • Функција: заменик управника
 • Организација: Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Србија
 • Сајт: unilib.rs
 • LinkedIn: linkedin.com/in/adam-sofronijevic-685b911

Др Адам Софронијевић је заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ од 2015. У Библиотеци је почео да ради 2003. на пословима систем администратора, а 2008. постао је руководилац Одељења за развој и одржавање библиотечког система, дигитализацију фондова и културну делатност, првог и још увек јединог такве врсте у Србији и региону.

Од 2014. руководио је успешном реализацијом више пројеката националног значаја у области дигитализације у култури. Неки од резултата његовог рада доступни су на адресама lab.unilib.rs и istorijskenovine.unilib.rs.

др Tамара Вученовић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Модераторка Блока 2

Др Tамара Вученовић је уредник и новинар Радио Београда од 1995. и теоретичарка медија и културе. Емисију „Дигиталне иконе“, посвећену новим технологијама у култури и уметности, науци и друштву, уређује и води од 2002.

Завршила je докторске студије на Филолошком факултету у Београду. У 2010. проглашена је за најбољег ИТ новинара и добила признање „ИТ глобус“. Добитница UNICEF-ове награде 2003. за професионално и етичко медијско извештавање о превенцији дигиталног насиља над и међу децом.

Милован Матијевић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/milovan_matijevic.jpg
Уводничар Блока 3

Милован Матијевић је аналитичар и консултант у области информационих технологија од 2004, и спровео је велики број истраживачких пројеката. Аутор је више од 50 извештаја на тему српског ИТ тржишта, као што су годишње студије: „Обим и структура ИТ тржишта – СИТО“, „Информатичка индустрија Србије – Анализа сектора“ и „Предузећа у Србији као ИТ корисници“.

Дипломирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, где је провео пет година на развоју телекомуникационих система, у области рачунарске симулације дигиталних телекомуникационих система. Од 1990. Милован Матијевић је суоснивач и директор компаније „Mineco Computers“, која је прва и до сада једина локална компанија у Србији која се бави истраживањем тржишта и технолошким кретањима у ИКТ области.

Вива травел
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/vivatravel.jpg
Блок 3

Адреса: vivatravel.rs
Представник: Тања Живанов, маркетинг менаџер

Туристичка агенција „Вива“ основана је 2003. Организује туристичке обиласке светских метропола, нуди аранжмане за летњу и зимску сезону, далеке дестинације, крстарења, излете, групне и индивидуалне програме, авио карте, хотелски смештај и rent a car. Такође, организује школске екскурзије, као и team building путовања.

Тегла’с
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/teglas.jpg
Блок 3

Адреса: teglas.rs
Представник: Владимир Елесин, директор

Сајт teglas.rs је пројекат из домена гастрономије, намењен онима који желе да онлајн наручују здраве оброке свакодневно, јер немају времена да припремају ручак. Направљен је систем поручивања теглица са салатама, енергетским оброцима и дезертима и интегрисан у свим градовима у којима постоје франшизне јединице.

Гарден
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/garden.jpg
Блок 3

Адреса: garden.rs
Представник: Драган Р. Сајић

Сајт garden.rs је покренут 1997. са намером да се и на овај начин презентује и популарише област хортикултуре. Фирма се бави узгојем, негом биљака и уређењем вртова и кроји зеленило по мерама и жељама купаца. Сајт је прилог аутора хортикултурној Србији.

archi PLAY
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/archiplay.jpg
Блок 3

Адреса: archiplay.rs
Представник: Биљана Бранковић, уредник сајта и суоснивач

Сајт има за циљ да образложи развојни потенцијал архитектонских едукативних играчака, да понуди препоруке и материјале за рад са децом и да омогући ефикасну куповину archi PLAY производа. Фокус је на вредностима које стоје иза бренда – недовршена играчка – играчка као процес, активно учешће детета, савремена сведена естетика. Важно је да садржај подржава и подстиче на куповину, али и да представља довољан разлог за посету сајту, мимо куповине.

Искон моде
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/iskonmode.jpg

Адреса: iskonmode.rs
Представник: Драган Сандић, директор

Сајт iskonmode.rs је намењен за онлајн продају уникатне и ручно рађене одеће од природних материјала. Замишљен је као матични сајт и подршка сајтовима партнера у Немачкој и Швајцарској, који користе његова решења и базу артикала. Омогућава више начина наплате, промо кодове, ваучере… и све оно што савремене сајтове за е-трговину чини моћним каналом продаје.

Радомир Лале Марковић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Модератор Блока 3

Радомир Марковић је суоснивач и директор агенције „ТАГ медиа“, настале из „ИТ ТВ продукције“, независне продукцијске куће основане 2003. Као магистар телевизијске и видео продукције са преко 20 година искуства, Лале Марковић је дугогодишњи водитељ и уредник популарне телевизијске емисије „еТВ“, која доноси најновије вести са ИТ тржишта, а од прошле године је аутор емисије „еЈутро“, најгледаније ИТ емисије на нашим просторима.

Паралелно са ТВ активностима, уређује и liveTV портал, прву интернет телевизију у Србији. Члан је Српске асоцијације менаџера и Америчке привредне коморе у Србији.

У години када .RS домен слави свој 10. рођендан, по девети пут се одржава најпосећенија годишња конференција о Интернету у Србији – ДИДС 2018. Организује је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), 6. и 7. марта, у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду. Слоган Дана интернет домена Србије ове године...

Будимо у контакту

Ако желите да повремено примате информације из РНИДС-а, пријавите се на нашу е-листу!

МЕДИЈСКИ ПОДРЖАЛИ

Blic
PC Press
TAG Media
RTS
Internet Ogledalo
Tajmlajn
Sokocalo
Kurir
Digitalne Ikone
Smart Life
InStore
Juzne Vesti
Ekonometar
GM
Market
StartIt
b92
MarketingMreza
BenchMark
Tech
Netokracija
Nedeljnik
Biznis
BK TV News
Biznis&Finansije
AMG
ITMarket
Espreso