Овогодишња седма конференција о Интернету ДИДС 2016 биће одржана 15. и 16. марта, у Хотелу „Hyatt Regency Beograd“, под слоганом Живимо Интернет… Глобално – Безбедно – Локално, а организатор је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС).

dids2016_792x446

Први блок Конференције о Интернету ДИДС 2016 је традиционално посвећен актуелностима у интернет индустрији на глобалном нивоу и даје одговор на питања шта, ко, где, кад и како глобално управља Интернетом. Висока политика директно утиче на трендове и преседане глобалног живота и рада на Интернету: од тога каква је глобална регулатива, преко права и одговорности компанија, до тога шта је прихватљива пракса безбедносних служби по питању надзора, а која су права и одговорности корисника Интернета. Имамо ли ми, обични корисници, икакав утицај на обликовање тих политика које одлучују о будућности Интернета, и који су то глобални, регионални и национални механизми нашег утицаја? 

ДИДС 2016 отвориће Габријела Шитек (Gabriella Schittek), Global Stakeholder Engagement Manager CEE из ICANN-а, организације која и ове године подржава овај скуп. У име домаћина, уводне речи даће Данко Јевтовић, директор, и Војислав Родић, председник Управног одбора РНИДС-a.

У панел дискусији, чији је модератор Владимир Радуновић, учествују страни гости ДИДС-а: Марилиа Масиел (Marília Maciel) из Бразила, координатор Центра за технологије и друштво при Getulio Vargas Фондацији, Мајк Силбер (Mike Silber) из Јужноафричке Републике, члан Управног одбора ICANN-а и шеф правне и комерцијалне службе при Liquid Telecom, и Волф Лудвиг (Wolf Ludwig) из Швајцарске, председавајући European Regional At-Large Organization (EURALO) при ICANN-у и програмски координатор Европског дијалога о управљању Интернетом (EuroDIG).

Као и до сада ДИДС је бесплатан за све посетиоце, уз обавезну регистрацију због ограниченог броја места, преко сајта на адреси dids.rs.