UČESNICI DIDS 2019

Ilijana Vavan

Ilijana Vavan

generalna direktorka kompanije Kaspersky Lab za Evropu
Leonid Todorov

Leonid Todorov

direktor, Udruženje nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona
Dejan Masliković

Dejan Masliković

pomoćnik ministra, Ministarstvo kulture i informisanja
Đovani Sepia

Đovani Sepia

direktor za spoljne odnose, EURid
Dragan Sajić

Dragan Sajić

Vlasnik i urednik Garden Srbije
Ronald Haidner

Ronald Haidner

direktor finansija, A1 Digital
Milan Pantelić

Milan Pantelić

menadžer prodaje i prodajne mreže za Motrio, Renault Nissan Srbija d.o.o.
Vladimir Radunović

Vladimir Radunović

direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija
Dr Tamara Vučenović

Dr Tamara Vučenović

urednica Obrazovne rubrike, Radio Beograd 2
Radomir Lale Marković

Radomir Lale Marković

suosnivač i direktor, TAG media
Ilijana Vavan
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Ilijana-Vavan-Kaspersky-Lab.jpg
BLOK 2

Nakon 25 godina iskustva u IT industriji na pozicijama u prodaji, menadžmentu i tehničkim pozicijama, Ilijana Vavan se u januaru 2018. godine pridružila kompaniji Kaspersky Lab kako bi predvodila poslovanje u Evropi i razvijala potrošački, digitalni i segment poslovanja sa velikim kompanijama.

Obavljala je i brojne rukovodeće funkcije u kompanijama kao što su Oracle, Kontron, Saba Software i Juniper Networks. Ilijana Vavan je u svom prethodnom mandatu u kompaniji Kaspersky Lab od 2010 – 2012. godine bila na poziciji generalne direktorke za Zapadnu Evropu. Obavljala je i nekoliko funkcija u kompaniji Microsoft gde je, između ostalog, bila zadužena i za kompanijsku i partnersku strategiju za područje Centralne i Istočne Evrope.

Leonid Todorov
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
BLOK 3

Leonid Todorov je stekao diplomu magistra lingvistike na Moskovskom državnom pedagoškom univerzitetu, a završio je postdiplomske studije iz oblasti međunarodnih odnosa, menadžmenta i poslovnog liderstva i ekonomije u Danskoj, na Tajvanu i u SAD.

Od početka ruskih reformi, tokom više od deset godina bio je na položaju šefa kabineta premijera Jegora Gajdara. Njegova biografija takođe uključuje privatni sektor i akademske aktivnosti.

Koordinacionom centru za .RU domen najvišeg nivoa se pridružio 2008. godine, na funkciji Direktora za spoljne odnose i učestvovao je u uspešnom uvođenju ćiriličnog IDN nacionalnog domena najvišeg nivoa .РФ i otvaranju novih generičkih domena najvišeg nivoa . DETI (deca) i .TATAR.

U februaru 2015. godine postavljen je za direktora Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona (APTLD).

Kao član Organizacionog komiteta RIGF, Leonid je takođe učestvovao u organizaciji i promociji Ruskog foruma o upravljanju internetom kao najvećeg događaja te vrste širom Istočne i Centralne Evrope i prostora bivšeg SSSR-a. On je takođe deo Višepartnerske nadzorne grupe Azijsko-pacifičkog regionalnog foruma o upravljanju internetom (APrIGF). U periodu 2013-2014, učestvovao je u ISOC Poslovnom savetu, a trenutno je član CCNSO ICANN-ovog Saveta za strateško i operativno planiranje, kao i posmatrač u CCNSO savetu.

Leonid je član nastavnog osoblja u Evropskoj letnjoj školi o upravljanju internetom.

Njegov fokus su rad nacionalnih domena najvišeg nivoa, upravljanje internetom, novi generički domeni najvišeg nivoa, javna politika i međunarodna saradnja u oblasti IKT-a i sajber bezbednosti. Autor je i koautor velikog broja publikacija na ovim temama i govorio je na više nacionalnih i međunarodnih događaja.

Dejan Masliković
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dejan-1000-x-1000.jpg
BLOK 3

Rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Magistrirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek: “Interkulturalnost, menadžment umetnosti i medijacije na  Balkanu“ pod  pokroviteljstvom UNESCO-a i CEI-a, 2010. godine. Na istom Univerzitetu doktorira 2016. godine, sa temom „Kapacitet digitalne tehnologije za razvoj inkluzivnog društva“.

Od 2002. do 2004. godine  radio je u Agenciji za razvoj kulture Vlade Republike Srbije kao koordinator za međunarodnu saradnju, razvojni program i promociju kulture u zemlji i inostranstvu, koodinator za reformu državne uprave. 2004. i 2005. godine bio je savetnik u Kabinetu ministra kulture za odnose sa javnošću i regionalnu saradnju. Od 2005. do 2007. godine bio je šef kabineta ministra kulture. Od 2007. do 2016. godine radi kao pomoćnik upravnika poslova SANU.

Učestvovao je na različitim lokalnim, regionalnim i međunarodnim konferencijama, i pohađao veliki broj međunarodnih obuka i seminara. Autor je većeg broja publikacija koje se bave kulturom i nasleđem.

Đovani Sepia
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Giovanni-Seppia-EUrid.png
BLOK 3
  • Funkcija: direktor za spoljne odnose
  • Organizacija: EURid
  • Sajt: www.eurid.eu

Đovani Sepia je od druge polovine 2007. godine direktor za spoljne odnose u EURid-u. Na ovoj funkciji on rukovodi timom od 20 osoba, timom koji je sastavljen od skoro svih evropskih nacionalnosti, a koji je zadužen za EURid-ove odnose sa evropskim institucijama, odnose sa ovlašćenim registrima, marketinške aktivnosti i aktivnosti komunikacija i međunarodne odnose. U okviru EURid-a on je takođe zadužen za ekološki plan u okviru EMAS-a (instrumenta EU za eko-menadžment). Prethodno je radio u ICANN-u kao evropski regionalni koordinator. Pre toga je bio Generalni direktor u CENTR-u. Pored toga, bio je na položaju šefa spoljnih odnosa italijanskog nacionalnog registra (ITT-CNR) u periodu od pet godina i ima tri godine iskustva u različitim ulogama u Evropskoj komisiji. Radio je kao konsultant na programima EU za više nacionalnih i internacionalnih organizacija i bio je predavač za programe EU tokom deset ciklusa master studija „Politike i programi EU“ na međunarodnom univerzitetu u Veneciji (Venice International University).

Dragan Sajić
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dragan-Sajic.jpg
BLOK 2

Od 1991. godine osnivač vrtnog centra „Biosan“,  www.biosan.rs. Pokretač e-savetovališta Garden i prvog portala o bilju Garden Srbije www.garden.rs, instaliran 1997. god. Autor vodiča „Hortikulturna Srbija“ (2004.), koji objedinjuje fakultete, škole, ustanove, firme i rasadničare u Srbiji. Od 2014 urednik mesečnog elektronskog magazina o hortikulturi.

Autor više stotina realizovanih projekata uređenja poslovnih i privatnih objekata, svaki podjednako važan i podjednako izazovan. Svaki cvet, travka, posađeno i održavano bilje je lični prilog Hortikulturnoj Srbiji. Autor knjige i video kanala Cvetni pozdrav , praktikuma o baštovanstvu i rasadničarstvu.

Ronald Haidner
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/roland-haidner.jpg
BLOK 2

Ronald Haidner je direktor finansija u kompaniji A1 Digital. Od 2012. godine vodio je Odeljenje za spajanja i akvizicije u kompaniji A1 Telekom Austria Group. Nedavno je obavljao dužnost člana izvršnog odbora u kompanijama A1 Bulgaria i Vip mobile (Srbija).

Diplomirao je na Univerzitetu za ekonomiju u Beču, sa fokusom studija na kontroling, strategiju i Centralnu i Istočnu Evropu.

Milan Pantelić
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Milan-Pantelic-Motrio.jpg
BLOK 3

Milan Pantelić je već devet godina angažovan u automobilskoj industriji radeći za Renault Nissan Srbija d.o.o, lokalnu filijalu multinacionalne kompanije RenaultNissanMitsubishi Alliance. Gospodin Pantelić je obavljao različite dužnosti vezane za prodajne i postprodajne aktivnosti ka poslovnim i privatnim klijentima, a za potrebe spektra brendova kompanije. Na trenutnoj poziciji menadžera prodajne mreže i veleprodaje za brend Motrio stara se o pozicioniranju i razvoju brenda na celom području bivše Jugoslavije i Albanije.

Pre nego što je otpočeo karijeru u automobilskoj industriji, gospodin Pantelić je radio za nekoliko renomiranih domaćih kompanija na pozicijama vezanim za razvoj brendova i prodaje. Diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu Megatrend 2007. godine.

Vladimir Radunović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Moderator Bloka 1

Vladimir Radunović je predavač i direktor obrazovnih programa iz oblasti upravljanja Internetom, sajber-bezbednosti i e-diplomatije pri međunarodnoj nevladinoj instituciji „Diplo Foundation“.

Član je Savetodavnog odbora (Advisory Board) Globalnog foruma za sajber-ekspertizu (Global Forum on Cyber Expertise), a bio je član Savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum). Profesionalni fokus mu je na politikama Interneta i širokopojasnog pristupa, sajber-bezbednosti, neutralnosti i otvorenosti mreže, e-diplomatiji i e-učešću, obrazovanju i izradnji kapaciteta institucija i donosioca odluka u oblasti Interneta.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odbranio master iz savremene diplomatije na Univerzitetu na Malti, a trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti sajber-bezbednosti.

Dr Tamara Vučenović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Moderatorka Bloka 3

Dr Tamara Vučenović je urednica i novinarka Radio Beograda od 1995, docentkinja na Fakultetu za menadžment Univerziteta Metropolitan, teoretičarka medija i kulture. Emisiju „Digitalne ikone“, posvećenu primeni novih tehnologija u kulturi, umetnosti, nauci i društvu, uređuje i vodi od 2002.

Završila je doktorske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. U 2010. proglašena je za najboljeg IT novinara i dobila priznanje „IT globus“. Dobitnica UNICEF-ove nagrade 2003. za profesionalno i etičko medijsko izveštavanje o prevenciji digitalnog nasilja nad i među decom.

Radomir Lale Marković
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Moderator Bloka 2

Radomir Marković je suosnivač i direktor agencije „TAG media“, nastale iz „IT TV produkcije“, nezavisne produkcijske kuće osnovane 2003. Kao magistar televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva, Lale Marković je dugogodišnji voditelj i urednik popularne televizijske emisije „eTV“, koja donosi najnovije vesti sa IT tržišta, a od prošle godine je autor emisije „eJutro“, najgledanije IT emisije na našim prostorima.

Paralelno sa TV aktivnostima, uređuje i liveTV portal, prvu internet televiziju u Srbiji. Član je Srpske asocijacije menadžera i Američke privredne komore u Srbiji.