Učesnici DIDS 2018

Tomas Rikert

Tomas Rikert

predsedavajući Foruma za nazive i brojeve, Udruženje internet industrije „Eco“, Nemačka
dr Kormak Kalanan

dr Kormak Kalanan

direktor, „Aconite Internet Solutions“, Irska
Nevena Ružić

Nevena Ružić

pomoćnik generalnog sekretara, Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Srbija
Vladimir Radunović

Vladimir Radunović

direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije, Diplo fondacija, Srbija
Matjaž Filo

Matjaž Filo

rukovodilac Sektora za IT, Fakultet za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani, Slovenija
Nikola Božić

Nikola Božić

programski direktor, Istraživačka stanica Petnica, Srbija
dr Adam Sofronijević

dr Adam Sofronijević

zamenik upravnika, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Srbija
dr Tamara Vučenović

dr Tamara Vučenović

urednica Obrazovne redakcije, Radio Beograd 2, Srbija
Milovan Matijević

Milovan Matijević

suosnivač i direktor, Mineco Computers, Srbija
Branka Matijević

Branka Matijević

Mineco Computers, Srbija
Viva travel

Viva travel

vivatravel.rs
Tegla’s

Tegla’s

teglas.rs
Garden

Garden

garden.rs
archi PLAY

archi PLAY

archiplay.rs
Iskon mode

Iskon mode

iskonmode.rs
Radomir Lale Marković

Radomir Lale Marković

suosnivač i direktor, TAG media, Srbija
Tomas Rikert
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/thomas_rickert.jpg
Uvodničar Bloka 1

Tomas Rikert (Thomas Rickert) je advokat i partner u firmi „Rickert Rechtsanwaltsgesellschaft mbH“, specijalizovanoj za pravna pitanja u digitalnoj ekonomiji. Predsedavajući je Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije „eco“, gde je zadužen za predstavljanje interesa članova asocijacije koji su aktivni u industriji domena.

Od 2011. do 2014. bio je član Saveta Organizacije za podršku generičkih imena u Internet korporaciji za dodeljene nazive i brojeve (GNSO ICANN). Trenutno je kopredsedavajući u Radnoj grupi za odgovornost u ICANN-u, koja sastavlja preporuke za poboljšanje odgovornosti ICANN-a.Preuzmite prezentaciju učesnika
dr Kormak Kalanan
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/cormac_callanan.jpg
Blok 1
  • Funkcija: direktor
  • Organizacija: „Aconite Internet Solutions“, Irska
  • Sajt: aconite.com

Dr Kormak Kalanan (Cormac Callanan) je doktorirao je na temu rizika vezanih za čuvanje podataka na mobilnim uređajima, a master je za oblast projektovanja računarskih sistema, kao i za oblast napredne bezbednosti i digitalne forenzike (sertifikat Vladinog štaba za komunikacije Ujedinjenog Kraljevstva). Ima više od 30 godina radnog iskustva na međunarodnim računarskim mrežama i 20 godina iskustva u oblasti nezakonitog sadržaja i kriminalnih aktivnosti na Internetu.

Vlasnik je firme „Aconite Internet Solutions“, koja pruža stručno mišljenje u oblasti smanjenja bezbednosnih rizika u informatici i oblasti sajber kriminala. Jedan je od autora Vodiča Saveta Evrope za saradnju policije i internet provajdera citiranog u Evropskom sudu za ljudska prava. Nekadašnji je predsednik, a sada izvršni direktor organizacije INHOPE, koja se bavi problematikom nelegalnih materijala na Internetu vezanih za zlostavljanje dece.

Nevena Ružić
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/nevena_ruzic-1.jpg
Blok 1

Područje rada Nevene Ružić je prvenstveno vezano za informacije na Internetu i uopšte – slobodu izražavanja i informisanja, lične podatke, poverljive podatke i regulisanje podataka na Internetu. Po zanimanju je advokat, a stekla je zvanje mastera za savremenu diplomatiju na Univerzitetu na Malti i prava na Univerzitetu Lids.

Pre rada u Službi Poverenika (od 2009), bila je koordinator za slobodu medija pri Misiji OEBS-a u Srbiji (od 2004) i pravni savetnik u nevladinoj organizaciji (od 2001). Od 2012. član je Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije Saveta Evrope o zaštiti podataka o ličnosti.

Vladimir Radunović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Moderator Bloka 1

Vladimir Radunović je predavač i direktor obrazovnih programa iz oblasti upravljanja Internetom, sajber-bezbednosti i e-diplomatije pri međunarodnoj nevladinoj instituciji „Diplo Foundation“.

Član je Savetodavnog odbora (Advisory Board) Globalnog foruma za sajber-ekspertizu (Global Forum on Cyber Expertise), a bio je član Savetodavne grupe (Multistakeholder Advisory Group) Ujedinjenih nacija za Forum o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum). Profesionalni fokus mu je na politikama Interneta i širokopojasnog pristupa, sajber-bezbednosti, neutralnosti i otvorenosti mreže, e-diplomatiji i e-učešću, obrazovanju i izradnji kapaciteta institucija i donosioca odluka u oblasti Interneta.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odbranio master iz savremene diplomatije na Univerzitetu na Malti, a trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti sajber-bezbednosti.

Matjaž Filo
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/matjaz_filo.jpg
Uvodničar Bloka 2

Matjaž Filo je od 2012. rukovodilac informatike na Fakultetu za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani. Do 2012. bio je rukovodilac informatike u „Rokus–Klett“ za istočnu Evropu (i Srbiju). Do 2008. bio je tehnički direktor i habilitovani predavač za predmet Kompjuterske komunikacije na Akademiji za multimedije.

Područje njegovog rada su veliki infrastrukturni sistemi i mreže, a trenutna zanimanja su uglavnom u području centralizacije sistema u poslovnoj informatici. Završio je Fakultet za elektrotehniku i računarstvo, na smeru Procesna informatika, radeći u Laboratoriji za raspoznavanje uzoraka, EKG, slike i govora.Preuzmite prezentaciju učesnika
Nikola Božić
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/nikola_bozic.jpg
Blok 2

Nikola Božić je programski direktor u Istraživačkoj stanici Petnica. Bavi se obrazovanjem, popularizacijom i promocijom nauke i pisanjem naučno-popularnih tekstova. Bio je urednik rubrike Nauka na internet portalu B92 i glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa „Popular Science“.

Dobitnik je plakete “Milutin Milanković” (2010) i književne nagrade „Neven“ (2013). Učestvovao je na Međunarodnom forumu UN o upravljanju Internetom (IGF), Evropskom dijalogu o upravljanju Internetom (EuroDIG), a u Srbiji je deo inicijalne grupe za temu sajber bezbednosti. Bio je član Organizacionog odbora EuroDIG-a koji je održan u Beogradu 2011.

dr Adam Sofronijević
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/adam_sofronijevic.jpg
Blok 2

Dr Adam Sofronijević je zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ od 2015. U Biblioteci je počeo da radi 2003. na poslovima sistem administratora, a 2008. postao je rukovodilac Odeljenja za razvoj i održavanje bibliotečkog sistema, digitalizaciju fondova i kulturnu delatnost, prvog i još uvek jedinog takve vrste u Srbiji i regionu.

Od 2014. rukovodio je uspešnom realizacijom više projekata nacionalnog značaja u oblasti digitalizacije u kulturi. Neki od rezultata njegovog rada dostupni su na adresama lab.unilib.rs i istorijskenovine.unilib.rs.

dr Tamara Vučenović
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Moderatorka Bloka 2

Dr Tamara Vučenović je urednik i novinar Radio Beograda od 1995. i teoretičarka medija i kulture. Emisiju „Digitalne ikone“, posvećenu novim tehnologijama u kulturi i umetnosti, nauci i društvu, uređuje i vodi od 2002.

Završila je doktorske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. U 2010. proglašena je za najboljeg IT novinara i dobila priznanje „IT globus“. Dobitnica UNICEF-ove nagrade 2003. za profesionalno i etičko medijsko izveštavanje o prevenciji digitalnog nasilja nad i među decom.

Milovan Matijević
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/milovan_matijevic.jpg
Uvodničar Bloka 3

Milovan Matijević je analitičar i konsultant u oblasti informacionih tehnologija od 2004, i sproveo je veliki broj istraživačkih projekata. Autor je više od 50 izveštaja na temu srpskog IT tržišta, kao što su godišnje studije: „Obim i struktura IT tržišta – SITO“, „Informatička industrija Srbije – Analiza sektora“ i „Preduzeća u Srbiji kao IT korisnici“.

Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je proveo pet godina na razvoju telekomunikacionih sistema, u oblasti računarske simulacije digitalnih telekomunikacionih sistema. Od 1990. Milovan Matijević je suosnivač i direktor kompanije „Mineco Computers“, koja je prva i do sada jedina lokalna kompanija u Srbiji koja se bavi istraživanjem tržišta i tehnološkim kretanjima u IKT oblasti.Preuzmite prezentaciju učesnika
Branka Matijević
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/branka_matijevic.jpg
Uvodničar Bloka 3

• Organizacija: „Mineco Computers“, Srbija
• Sajt: sito.rs

Branka Matijević je master student sociologije. Oblast interesovanja su joj sociološka istraživanja u ekonomiji, poslovanju, održivom razvoju sa posebnim osvrtom na upotrebu i uticaj informacionih tehnologija.

Dobar je poznavalac metoda socioloških istraživanja i upotrebe statistike i statističkih alata. U toku studija bavila se volonterskim radom u okviru Instituta za sociološka istraživanja. Branka je diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Viva travel
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/vivatravel.jpg
Blok 3

Adresa: vivatravel.rs
Predstavnik: Tanja Živanov, marketing menadžer

Turistička agencija „Viva“ osnovana je 2003. Organizuje turističke obilaske svetskih metropola, nudi aranžmane za letnju i zimsku sezonu, daleke destinacije, krstarenja, izlete, grupne i individualne programe, avio karte, hotelski smeštaj i rent a car. Takođe, organizuje školske ekskurzije, kao i team building putovanja.

Tegla’s
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/teglas.jpg
Blok 3

Adresa: teglas.rs
Predstavnik: Vladimir Elesin, direktor

Sajt teglas.rs je projekat iz domena gastronomije, namenjen onima koji žele da onlajn naručuju zdrave obroke svakodnevno, jer nemaju vremena da pripremaju ručak. Napravljen je sistem poručivanja teglica sa salatama, energetskim obrocima i dezertima i integrisan u svim gradovima u kojima postoje franšizne jedinice.

Garden
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/garden.jpg
Blok 3

Adresa: garden.rs
Predstavnik: Dragan R. Sajić

Sajt garden.rs je pokrenut 1997. sa namerom da se i na ovaj način prezentuje i populariše oblast hortikulture. Firma se bavi uzgojem, negom biljaka i uređenjem vrtova i kroji zelenilo po merama i željama kupaca. Sajt je prilog autora hortikulturnoj Srbiji.

archi PLAY
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/archiplay.jpg
Blok 3

Adresa: archiplay.rs
Predstavnik: Biljana Branković, urednik sajta i suosnivač

Sajt ima za cilj da obrazloži razvojni potencijal arhitektonskih edukativnih igračaka, da ponudi preporuke i materijale za rad sa decom i da omogući efikasnu kupovinu archi PLAY proizvoda. Fokus je na vrednostima koje stoje iza brenda – nedovršena igračka – igračka kao proces, aktivno učešće deteta, savremena svedena estetika. Važno je da sadržaj podržava i podstiče na kupovinu, ali i da predstavlja dovoljan razlog za posetu sajtu, mimo kupovine.

Iskon mode
https://dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/iskonmode.jpg

Adresa: iskonmode.rs
Predstavnik: Dragan Sandić, direktor

Sajt iskonmode.rs je namenjen za onlajn prodaju unikatne i ručno rađene odeće od prirodnih materijala. Zamišljen je kao matični sajt i podrška sajtovima partnera u Nemačkoj i Švajcarskoj, koji koriste njegova rešenja i bazu artikala. Omogućava više načina naplate, promo kodove, vaučere… i sve ono što savremene sajtove za e-trgovinu čini moćnim kanalom prodaje.

Radomir Lale Marković
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Moderator Bloka 3

Radomir Marković je suosnivač i direktor agencije „TAG media“, nastale iz „IT TV produkcije“, nezavisne produkcijske kuće osnovane 2003. Kao magistar televizijske i video produkcije sa preko 20 godina iskustva, Lale Marković je dugogodišnji voditelj i urednik popularne televizijske emisije „eTV“, koja donosi najnovije vesti sa IT tržišta, a od prošle godine je autor emisije „eJutro“, najgledanije IT emisije na našim prostorima.

Paralelno sa TV aktivnostima, uređuje i liveTV portal, prvu internet televiziju u Srbiji. Član je Srpske asocijacije menadžera i Američke privredne komore u Srbiji.

MEDIJSKI PODRŽALI

Blic
PC Press
TAG Media
RTS
Internet Ogledalo
Tajmlajn
Sokocalo
Kurir
Digitalne Ikone
Smart Life
InStore
Juzne Vesti
Ekonometar
GM
Market
StartIt
b92
MarketingMreza
BenchMark
Tech
Netokracija
Nedeljnik
Biznis
BK TV News
Biznis&Finansije
AMG
ITMarket
Espreso