УЧЕСНИЦИ ДИДС 2019

Илијана Ваван

Илијана Ваван

генерална директорка компаније Kaspersky Lab за Европу
Леонид Тодоров

Леонид Тодоров

директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона
Дејан Масликовић

Дејан Масликовић

помоћник министра, Министарство културе и информисања
Ђовани Сепиа

Ђовани Сепиа

директор за спољне односе, ЕУРид
Драган Сајић

Драган Сајић

Власник и уредник Гарден Србије
Роналд Хаиднер

Роналд Хаиднер

директор финансија, А1 Digital
Милан Пантелић

Милан Пантелић

менаџер продаје и продајне мреже за Мотрио, Renault Nissan Srbija d.o.o.
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација
Др Tамара Вученовић

Др Tамара Вученовић

уредница Образовне рубрике, Радио Београд 2
Радомир Лале Марковић

Радомир Лале Марковић

суоснивач и директор, ТАГ медиа
Илијана Ваван
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Ilijana-Vavan-Kaspersky-Lab.jpg
БЛОК 2

Након 25 година искуства у ИТ индустрији на позицијама у продаји, менаџменту и техничким позицијама, Илијана Ваван се у јануару 2018. године придружила компанији Kaspersky Lab како би предводила пословање у Европи и развијала потрошачки, дигитални и сегмент пословања са великим компанијама.

Обављала је и бројне руководеће функције у компанијама као што су Oracle, Kontron, Saba Software и Juniper Networks. Илијана Ваван је у свом претходном мандату у компанији Kaspersky Lab од 2010 – 2012. године била на позицији генералне директорке за Западну Европу. Обављала је и неколико функција у компанији Microsoft где је, између осталог, била задужена и за компанијску и партнерску стратегију за подручје Централне и Источне Европе.

Леонид Тодоров
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
БЛОК 3

Леонид Тодоров је стекао диплому магистра лингвистике на Московском државном педагошком универзитету, а завршио је постдипломске студије из области међународних односа, менаџмента и пословног лидерства и економије у Данској, на Тајвану и у САД.

Од почетка руских реформи, током више од десет година био је на положају шефа кабинета премијера Јегора Гајдара. Његова биографија такође укључује приватни сектор и академске активности.

Координационом центру за .RU домен највишег нивоа се придружио 2008. године, на функцији Директора за спољне односе и учествовао је у успешном увођењу ћириличног IDN националног домена највишег нивоа .РФ и отварању нових генеричких домена највишег нивоа . ДЕТИ (деца) и .TATAR.

У фебруару 2015. године постављен је за директора Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (APTLD).

Као члан Организационог комитета RIGF, Леонид је такође учествовао у организацији и промоцији Руског форума о управљању интернетом као највећег догађаја те врсте широм Источне и Централне Европе и простора бившег СССР-а. Он је такође део Вишепартнерске надзорне групе Азијско-пацифичког регионалног форума о управљању интернетом (APrIGF). У периоду 2013-2014, учествовао је у ISOC Пословном савету, а тренутно је члан CCNSO ICANN-овог Савета за стратешко и оперативно планирање, као и посматрач у CCNSO савету.

Леонид је члан наставног особља у Европској летњој школи о управљању интернетом.

Његов фокус су рад националних домена највишег нивоа, управљање интернетом, нови генерички домени највишег нивоа, јавна политика и међународна сарадња у области ИКТ-а и сајбер безбедности. Аутор је и коаутор великог броја публикација на овим темама и говорио је на више националних и међународних догађаја.

Дејан Масликовић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dejan-1000-x-1000.jpg
БЛОК 3

Рођен је 1971. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Магистрирао је на Универзитету уметности у Београду, одсек: “Интеркултуралност, менаџмент уметности и медијације на  Балкану“ под  покровитељством UNESCO-a и CEI-a, 2010. године. На истом Универзитету докторира 2016. године, са темом „Капацитет дигиталне технологије за развој инклузивног друштва“.

Од 2002. до 2004. године  радио је у Агенцији за развој културе Владе Републике Србије као координатор за међународну сарадњу, развојни програм и промоцију културе у земљи и иностранству, коодинатор за реформу државне управе. 2004. и 2005. године био је саветник у Кабинету министра културе за односе са јавношћу и регионалну сарадњу. Од 2005. до 2007. године био је шеф кабинета министра културе. Од 2007. до 2016. године ради као помоћник управника послова САНУ.

Учествовао је на различитим локалним, регионалним и међународним конференцијама, и похађао велики број међународних обука и семинара. Аутор је већег броја публикација које се баве културом и наслеђем.

Ђовани Сепиа
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Giovanni-Seppia-EUrid.png
БЛОК 3
  • Функција: директор за спољне односе
  • Организација: ЕУРид
  • Сајт: www.eurid.eu

Ђовани Сепиа је од друге половине 2007. године директор за спољне односе у EURid-у. На овој функцији он руководи тимом од 20 особа, тимом који је састављен од скоро свих европских националности, а који је задужен за EURid-ове односе са европским институцијама, односе са овлашћеним регистрима, маркетиншке активности и активности комуникација и међународне односе. У оквиру EURid-а он је такође задужен за еколошки план у оквиру ЕМАС-а (инструмента ЕУ за еко-менаџмент). Претходно је радио у ICANN-у као европски регионални координатор. Пре тога је био Генерални директор у CENTR-у. Поред тога, био је на положају шефа спољних односа италијанског националног регистра (ITT-CNR) у периоду од пет година и има три године искуства у различитим улогама у Европској комисији. Радио је као консултант на програмима ЕУ за више националних и интернационалних организација и био је предавач за програме ЕУ током десет циклуса мастер студија „Политике и програми ЕУ“ на међународном универзитету у Венецији (Венице Интернатионал Университy).

Драган Сајић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Dragan-Sajic.jpg
БЛОК 2

Од 1991. године oснивач вртног центра „Биосан“,  www.biosan.rs. Покретач е-саветовалишта Гарден и првог портала о биљу Гарден Србије www.garden.rs, инсталиран 1997. год. Аутор водича „Хортикултурна Србија“ (2004.), који обједињује факултете, школе, установе, фирме и расадничаре у Србији. Од 2014 уредник месечног електронског магазина о хортикултури.

Аутор више стотина реализованих пројеката уређења пословних и приватних објеката, сваки подједнако важан и подједнако изазован. Сваки цвет, травка, посађено и одржавано биље је лични прилог Хортикултурној Србији. Аутор књиге и видео канала Цветни поздрав , практикума о баштованству и расадничарству.

Роналд Хаиднер
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/roland-haidner.jpg
БЛОК 2
  • Функција: директор финансија
  • Организација: А1 Digital
  • Сајт: https://a1digital.com/

Роналд Хаиднер је директор финансија у компанији A1 Digital. Од 2012. године водио је Одељење за спајања и аквизиције у компанији A1 Telekom Austria Group. Недавно је обављао дужност члана извршног одбора у компанијама A1 Bulgaria и Vip mobile (Србија).

Дипломирао је на Универзитету за економију у Бечу, са фокусом студија на контролинг, стратегију и Централну и Источну Европу.

Милан Пантелић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2019/02/Milan-Pantelic-Motrio.jpg
БЛОК 3
  • Функција: Менаџер продаје и продајне мреже за подручје бивше Југославије и Албаније, Renault Nissan Srbija d.o.o.
  • Организација: Renault Nissan Srbija d.o.o.
  • Сајт: Мотрио.срб
  • LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/milan-pantelic

Милан Пантелић је већ девет година ангажован у аутомобилској индустрији радећи за Renault Nissan Srbija d.o.o, локалну филијалу мултинационалне компаније RenaultNissanMitsubishi Alliance. Господин Пантелић је обављао различите дужности везане за продајне и постпродајне активности ка пословним и приватним клијентима, а за потребе спектра брендова компаније. На тренутној позицији менаџера продајне мреже и велепродаје за бренд Мотрио стара се о позиционирању и развоју бренда на целом подручју бивше Југославије и Албаније.

Пре него што је отпочео каријеру у аутомобилској индустрији, господин Пантелић је радио за неколико реномираних домаћих компанија на позицијама везаним за развој брендова и продаје. Дипломирао је економију на Универзитету Мегатренд 2007. године.

Владимир Радуновић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор Блока 1

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation“.

Члан је Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

Др Tамара Вученовић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/tamara_vucenovic-1.jpg
Модераторка Блока 3

Др Tамара Вученовић је уредница и новинарка Радио Београда од 1995, доценткиња на Факултету за менаџмент Универзитета Метрополитан, теоретичарка медија и културе. Емисију „Дигиталне иконе“, посвећену примени нових технологија у култури, уметности, науци и друштву, уређује и води од 2002.

Завршила je докторске студије на Филолошком факултету у Београду. У 2010. проглашена је за најбољег ИТ новинара и добила признање „ИТ глобус“. Добитница UNICEF-ове награде 2003. за професионално и етичко медијско извештавање о превенцији дигиталног насиља над и међу децом.

Радомир Лале Марковић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Модератор Блока 2

Радомир Марковић је суоснивач и директор агенције „ТАГ медиа“, настале из „ИТ ТВ продукције“, независне продукцијске куће основане 2003. Као магистар телевизијске и видео продукције са преко 20 година искуства, Лале Марковић је дугогодишњи водитељ и уредник популарне телевизијске емисије „еТВ“, која доноси најновије вести са ИТ тржишта, а од прошле године је аутор емисије „еЈутро“, најгледаније ИТ емисије на нашим просторима.

Паралелно са ТВ активностима, уређује и liveTV портал, прву интернет телевизију у Србији. Члан је Српске асоцијације менаџера и Америчке привредне коморе у Србији.