Програм 2016

09:30 - 10:00

Регистрација посетилаца

 • БЛОК 1

  10:00 - 11:45

  Глобално

  Шта-ко-где-кад-како управљања Интернетом на глобалном нивоу: где смо ту ми?

  Модератор: Владимир Радуновић
  директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије у Дипло фондацији, Србија

  „Apple одбио да ослаби алгоритам шифровања како би помогао ФБИ-у“, „Индија забранила бесплатне пакете Facebook саобраћаја“, „Обама и Кси Јинпинг преговарали о прекиду сајбер-шпијунаже“, „Споразум о заштити података између Европске уније и Америке, ‘Safe harbour’, проглашен неважећим“, „Викиликс обелоданио спистак влада које су купиле софтвер за хаковање уређаја грађана“, „Хоће ли успети транзиција у оквиру ICANN – ко ће координирати кључним интернет ресурсима?“, „Анонимуси објавили рат ИСИС-у!“, „Вирус BlackEnergy изазвао прекид струје у Украјини“, „Поред ‘права да будемо заборављени’ бије се и битка за ‘право да будемо искључени’ са Интернета“…

  Новине, бар оне изван наше земље, све чешће доносе вести из виртуелног света. За нас обичне кориснике, међутим, оне најчешће делују као висока политика. Па ипак, неке нас натерају да се замислимо имају ли и каквог утицаја и на нас а имамо ли ми каквог утицаја на њих? Приде, понукају нас да и сами поставимо разна питања која нас лично муче: ко одлучује шта може а шта не на том новом .cool домену? Откуда право провајдеру да успорава проток код неких апликација? По ком основу нестају видео снимци са YouTube који, могуће, некоме нису политички по вољи? Како спречити Facebook да нас аутоматски препознаје на туђим сликама, а Google да избацује резултате према нашем профилу?

  Заправо, ‘висока политика’ директно утиче на трендове и преседане: од тога која ће глобална регулатива бити, преко тога која ће бити права и одговорности компанија, до тога шта је прихватљива пракса безбедностних служби по питању надзора, а која су права (и одговорности) корисника. Искористићемо први блок да проћакуламо:
  – Које су то водеће сајбер теме на светском нивоу, у Европи, Латинској Америци и Африци, али и у Бразилу, Јужноафричкој Републици, Швајцарској и Србији?
  – Да ли је реалан вишеаткерски приступ (multistakeholder) сајбер изазовима и обликовање политика „одоздо на горе“ (bottom-up), и како у пракси функционише на глобалном и локалном нивоу?
  – Имамо ли ми уопште икаквог утицаја на обликовање тих политика које одлучују о будућности Интернета, или је то све само ново игралиште за велике играче?

  Уводне речи:

   

  Панел дискусија:

  • Габријела Шитек (Gabriella Schittek), менаџер за односе са заинтересованим странама за Централну и Источну Европу, ICANN, Пољска
  • Мајк Силбер (Mike Silber), члан Управног одбора ICANN-а и шеф правне и комерцијалне службе при Liquid Telecom, Јужноафричка Република
  • Волф Лудвиг (Wolf Ludwig), председавајући European Regional At-Large Organization (EURALO) при ICANN-у и програмски координатор Европског дијалога о управљању Интернетом (EuroDIG), Швајцарска
  • Марилиа Масиел (Marília Maciel), координатор Центра за технологије и друштво при Getulio Vargas Фондацији, Бразил (на даљину)

   

  Снимак 1. блока:

11:45 - 12:00

Кафе пауза

 • БЛОК 2

  12:00 - 13:30

  Безбедно

  Трендови безбедности на Интернету: Поглед из контролне собе

  Модератор: Слободан Марковић
  саветник за ИКТ политике и односе са интернет заједницом у РНИДС-у, Србија

  Почетком 2016. Србија је коначно добила Закон о информационој безбедности, којим је предвиђено оснивање CERT-ова – центара за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима – као и спровођење низа мера са циљем ојачавање безбедности критичних делова информационо-комуникационе инфраструктуре у нашој земљи.

  На овој сесији причаћемо о плановима за примену овог закона у пракси и искуствима сличних организација у региону, али и о томе шта се у последњих неколико година изменило у области интернет безбедности и шта нас очекује током наредних неколико година.

  Панел дискусија:

  • Горазд Божич, директор SI-CERT, ARNES, Словенија
  • Филип Влашић, специјалиста за рачунарску безбедност, HR-CERT, CARnet, Хрватска
  • Сава Савић, помоћник министра за информационо друштво, Министарство трговине туризма и телекомуникација, Србија
  • Небојша Јокић, начелник МУП-CERT, Министарство унутрашњих послова, Србија
  • Душан Стојичевић, члан Извршног одбора SEEDIG-a, Србија

   

  Снимак 2. блока:

13:30 - 13:50

Кафе пауза

15:30 -

Коктел

Покровитељи: