Програм 2011

09:30 - 10:00

Регистрација посетилаца

 • БЛОК 1

  10:00 - 11:50

  О плановима и активностима домаћег регистра, као и о искуствима европских регистара

  Први део конференције посвећен је раду регистара националних домена. Уводно предавање (по позиву) – Прелазак на IPv6 систем IP бројева – одржаће Берислав Тодоровић. Познато је да у постојећем систему IPv4 не постоје више доступне класе и да због динамичног развоја броја корисника и количине материјала на Интернету систем IP адреса мора да се прошири.

  У овом делу биће представљене актуелне теме из рада регистара на нивоу Европе, Русије, као и регионални пројекат развоја маркетинга и регистрације домена на Фејсбук мрежи.

  После прегледа тема, из поменутих области у Европи, РНИДС ће упознати јавност са оним што је, у нашој земљи, урађено у протеклој години. Као и са тренутним статусом увођења ћириличког домена и плановима за 2011. годину.

   

11:50 - 12:10

Кафе пауза

 • БЛОК 2

  12:10 - 13:30

  Ко управља Интернетом? Регулатива, безбедност и слобода говора

  Учесници ће дискутовати о утицају држава, бизниса и корисника на управљање Интернетом. Разговараће о политикама и регулативама везаним за Интернет: критичним ресурсима, регулативи садржаја, безбедности, приватности и слободи говора. Циљ панела је иницирање отворене дискусије о важним питањима везаним за управљање Интернетом на националном нивоу. Какав је утицај држава, бизниса и корисника на управљање критичним ресурсима (доменима, IP адресама) – кроз ICANN, ITU, Internet Governance Forum?

  Ко одговара за нелегални садржај на Интернету (од кршења ауторских права до педофилије и тероризма) а ко за „нежељени“ садржај (порнографија, говор мржње, политички неподобан садржај)? Како постићи баланс између безбедности (укључујући и националну безбедност) са једне – и приватности и слободе говора на Интернету – са друге стране?

  Да ли Интернет постаје глобално добро или остаје приватно власништво? Колики је утицај бизниса на друштво (кроз саморегулацију и нове сервисе) и улоге државе и регулативе у очувању „отворености“ Интернета?

  Шири контекст дискусије је предстојећи четврти пан – европски скуп о управљању Интернетом – EuroDIG (www.eurodig.org) – који се ове године одржава у Београду од 30-31. маја.

13:30 - 13:50

Кафе пауза

 • БЛОК 3

  13:50 - 15:30

  Успешни .RS интернет пројекти

  У трећем блоку присутни ће имати прилику да разговарају са кључним особама које већ дуги низ година активно раде на развоју и обликовању домаће Интернет сцене.

  Учесници овог блока представиће своје актуелне пројекте, трендове на домаћој сцени и одговарати на питања присутних.

  Биће речи о најзначајнијим пројектима из различитих области, од пословних, преко медијских, едукативних, до непрофитних пројеката који се финансирају из алтернативних извора.

  Присутни ће моћи да чују о томе како је цео српски бизнис доспео на Интернет, примени страних бизнис модела у Србији, како доћи до милион корисника, како допринети развоју Интернета, зашто је .rs домен битан за односе са јавношћу и још много тога.

15:30 -

Коктел

Покровитељи: