ДИДС 2011

naslovna%202011

Једнодневном конференцијом „Дан интернет домена Србије“, одржаном 10. марта у Привредној комори Србије, обележена је трећа годищњица од почетка регистрације .rs домена. Конференцију је организовао Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), а посвећена је развоју Интернета у оквиру доменског простора Србије.

Конференцију су отворили Небојща Васиљевић, помоћник министра за телекомуникације и информационо друщтво и Јелена Јовановић, секретар удружења информатичке делатности Привредне коморе Србије.

Програм конференције се састојао из три дела. У првом делу су главне теме биле планови и активности РНИДС-а и искуства европских регистара, чији су представници говорили о европским трендовима у пословању са доменима највишег нивоа и њиховом промовисању на друштвеним мрежама.

У другом блоку је одржана панел дискусија са темом „Ко управља интернетом?“ Учесници су дискутовали о утицају државе, компанија и корисника у управљању Интернетом, као и о законској регулативи везаној за коришћење Интернета. Покренуте су и теме о нелегалном садржају на Интернету, од кршења ауторских права до дечије порнографије. Посебна пажња је посвећена проблемима са новим услугама: е-трговини, е-плаћању и рачунарству у облацима.

На крају је одржана панел дискусија са темом „Успешни .rs интернет пројекти“, у којој су учествовали неки од активних учесника српске интернет сцене. Они су представили занимљиве и актуелне пројекте на .rs домену, као и трендове који доминирају на домаћем Интернету. Представљени пројекти су обухватили медије, пословну употребу, државну управу, образовање и медицину, али и непрофитне пројекте који се финансирају кроз алтернативне изворе.

Покровитељи: