Конференција ДИДС 2020 неће бити одржана 19. марта

Услед актуелне ситуације са ширењем вируса COVID-19, РНИДС обавештава јавност да конференција Дан интернет домена Србије (ДИДС 2020) заказана за 19. март 2020. године у хотелу Метропол Палас у Београду неће бити одржана.

Програм ДИДС 2020, 19. март

09:15
Регистрација посетилаца
10:00
БЛОК 1:
Приватно и (не)безбедно
11:40
Пауза за кафу
12:00
БЛОК 2:
Уметност онлајн комуникације
13:15
Пауза за кафу
13:35
БЛОК 3:
Домен мог пословања
15:00
Коктел

УЧЕСНИЦИ ДИДС 2020

Дејвид Конрад

Дејвид Конрад

Технички директор ICANN-a
Полина Малаја

Полина Малаја

Саветница за политике, CENTR
Жарко Кецић

Жарко Кецић

Руководилац сектора ИКТ услуга РНИДС-а
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

Директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација
Лазар Џамић

Лазар Џамић

креативни стратег, предавач
Славимир Стојановић Футро

Славимир Стојановић Футро

дизајнер, визуелни уметник, писац и професор
Драгана Станојевић

Драгана Станојевић

заменица директора USAID-овог Пројекта сарадње за економски развој
Милица Чалија

Милица Чалија

предузетница, бизнис менторка, TEDx говорница и активисткиња
Жаклина Недељковић

Жаклина Недељковић

Предузетница и власница амбуланте Мобилна сестра
Марија Словић

Марија Словић

Предузетница и власница продавнице Domaccini
Драган Фрас

Драган Фрас

предузетник и власник бренда Mingle
Дејвид Конрад
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/Dejvid-Konrad-ICANN-DIDS-2020-ucesnici.png
БЛОК 1 - Приватно или (не)безбедно
  • Функција: технички директор
  • Организација: ICANN
  • Сајт: www.icann.org
Полина Малаја
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/DIDS-2020-Polina-Malaja-CENTR.png
БЛОК 1 - Приватно или (не)безбедно

Полина Малаја је Саветница за политике при Удружењу европских националних регистара домена највишег нивоа (CENTR), одговорна је за креирање политика, али и сарадњу са владама, владиним институцијама и другим релевантним организацијама у интернет „екосистему“. Полина је магистар права у области људских права и права интелектуалне својине, изузетно је занима и у свом раду врло пажљиво прати однос између технологије и основних људских права и слобода у дигиталној ери. Пре него што се придружила CENTR-у, Полина је била задужена за промовисање употребе бесплатних софтвера отвореног кода при организацији „Free Software Foundation Europe“, уједно предводила правни тим организације и била координаторка највеће мреже правника који се баве проблематиком бесплатних софтвера (The Legal Network).

Жарко Кецић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/Zarko-Kecic-RNIDS-3.png
БЛОК 1 - Приватно или (не)безбедно
  • Функција: Руководилац Сектора ИКT услуга
  • Организација: РНИДС
  • Сајт: www.rnids.rs

Жарко Кецић је руководилац Сектора ИКТ услуга у Регистру националног интернет домена Србије и одговоран је за стабилан и безбедан рад система који омогућавају  непрекидну доступност националних домена.

Пре него што се придружио РНИДС-у, Жарко је више од две деценије радио на развојним, консултатнтским и научним пројектима широм света. Поседује значајно искуство у планирању, имлементацији и процени ИТ система и инфраструктуре, помажући великим предузећима и владиним институцијама да изграде стабилне и безбедне системе и да најбоље искористе нове технологије за реализацију пословних потреба и побољшање ефикасности.

Поред оперативних активности, Жарко је активан и у међународним радним групама, посебно у оквиру ICANN и CENTR заједницa, и члан је ICANN SSR2 тима (the Second Security, Stability and Resilience Review Team).

Владимир Радуновић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор панела: (Добар) слуга / (лош) господар: интернет

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation„.

Био је члан Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

Лазар Џамић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/DIDS-2020-Lazar-Dzamic.png
БЛОК 2 - Уметност онлајн комуникације

Предавач на катедри за Дигитални маркетинг на Факултету за медије и комуникацију у Београду (ФМК) и на Business School Lausanne (BSL).

Лазар је бивши Head of Brand Planning у Гугловом креативном ‘think tank’-у ZOO у Лондону, где је основао тим за бренд стратегију и увео у индустрију, по први пут у свету, нову функцију Creative Data Scientist. Пре Гугла, Лазар је обављао функције директора за стратегију у неколико лондонских креативних агенција и био је један од првих дигиталних стратега у Британији.

Након повратка из Лондона, Лазар је један од најтраженијих домаћих тренера за дигиталну маркетинг трансформацију, сарађујући са неким од највећих домаћих и регионалних компанија као што су Теленор, Меркатор, Адидас, Ерсте Банка и други. Бивши је члан Креативног савета председнице Владе републике Србије, помагао је у аспектима развоја српских креативних сектора, и бивши консултант за креативне индустрије Европске банке за обнову и развој (EBRD). Предавач је на маркетинг модулу регионалне PwC Mini MBA академије, бивши новинар, сарадник Гардијана и хит аутор у Србији. Редован је предавач и говорник на домаћим и светским конференцијама на тему дигиталног маркетинга и бренд приповедања.

Његову последњу књигу, The Definitive Guide to Strategic Content Marketing, објавио је лондонски Kogan Page у јулу 2018.

Славимир Стојановић Футро
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/Slavimir-Stojanovic-Futro-DIDS-.png
БЛОК 2 - Уметност онлајн комуникације

Славимир Стојановић, оснивач Futro Design студија, је београдски дизајнер, визуелни уметник, писац и професор. Његови пројекти су освојили више од 300 међународних, регионалних и домаћих награда и налазе се у музејима и публикацијама широм света. Уврштен је у Taschen-ов избор најутицајнијих дизајнера данашњице.

Радио је за међународне клијенте као што су Sony, Duracell, Mercedes-Benz, Michelin, Coca-Cola, Seat и многи други.

Добитник је Награде за животно дело Удружења за тржишне комуникације Србије. Аутор је награђене серије илустрованих књига за децу Авантуре Синги Лумбе, као и хит романа са аутобиографским садржајем Девет.

Предаје визуелне комуникације на Факултету примењених уметности у Београду.

Futro Design је студио за креативну комуникацију, од логотипа, симбола и заштитног знака преко визуелног идентитета, дизајна амбалаже и брендинга до слогана, кампања и укупне комуникације бренда на тржишту. Креативна мантра које се студио држи на свим нивоима пројекта је „Компликуј једноставно“. Студио има канцеларије у Београду и Њујорку, и сарађује са клијентима попут The Big Favorite, West 65, PSP-Farman Holding, Телеком Србија, Уједињене nације, Matador Jeans, Montecali, Label Kings, Cacotec, Mona Hotel Management, Mona Plaza, Mona Man, Dr Colić, eFront, Nelt, Hemofarm и других.

Драгана Станојевић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/Dragana-Stanojević-USAID-DIDS2020.png
БЛОК 3 - Домен мог пословања
  • Функција: Заменица директора Пројекта сарадње за економски развој
  • Организација: USAID
  • Сајт: https://saradnja.rs/

Драгана има више од 20 година професионалног искуства у бављењу привредним правом и реформама у Србији и 15 година искуства у саветовању у области државних политика, подстицању јавно-приватног дијалога и јачању капацитета различитих државних органа. Као заменик директора на USAID-овом Пројекту за јачање стечајног и извршног поступка и USAID-овом Пројекту за боље услове пословања, на коме је касније била и директор, била је главна веза између USAID-а и српских институција. Водила је и организовала тимове са до 25 чланова и предводила комплексне регулаторне реформе које су наведени пројекти имплементирали, као што су реформа инспекцијског надзора, реформа грађевинских дозвола и реформа стечајног и извршног поступка. На Пројекту сарадње за економски развој је заменик директора, а Пројекту доприноси знањем, стручношћу, искуством и добром енергијом.

Милица Чалија
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/DIDS-2020-Milica-Calija-Andjeli.png
Модераторка панела Мали произвођачи на интернету: изговор за разговор три искусне предузетнице

Милица Чалија је предузетница, бизнис менторка, TEDx говорница и активисткиња. Суоснивачица је и директорка производње овсених колача ”Анђели”. Милица има двадесетогодишњу каријеру у областима ПР-а и маркетинга у великим компанијама, а од пролећа 2019. основала је школу предузетништва са идејом да оснажује и едукује мале предузетнике. У 2019. години била је једини предузетник из Србије који је говорио на самиту Европске уније о Западном Балкану на тему предузетништва

Жаклина Недељковић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/DIDS-2020-Zaklina-Nedeljkovic-Moblna-sestra.png
БЛОК 3 - Домен мог пословања

Жаклина Недељковић, дама са осмехом који лечи, је дипломирани менаџер у здравству и лиценцирана медицинска сестра. Поносна је мајка два одрасла детета и бака унучице Заре. 2015. године, у 47. години живота, основала је Амбуланту за кућну здравствену негу ,,Мобилна сестра’’ која пружа услуге медицинских сестара по позиву на терену. Након 26 година рада у државном и приватном сектору, стекавши искуство као вођа различитих медицинских тимова, Жаклина се одлучила да своје знање стави у службу кућне здравствене неге. ,,Мобилна сестра’’ пружа помоћ клијентима у кућним условима, од рођења па све до дубоке старости.

Жаклина је 2016. године награђена престижном титулом ,,Жена змај’’ и признањем „Цвет успеха за Жену змаја“, а 2019. године је освојила награду ,,Балкански Оскар’’. Води се жељом да својим радом и делом инспирише и помогне људима око себе. Један од надимака који је стекла у раду са клијентима је ,,Дама са осмехом који лечи’’. Жеља јој је да назив ,,Мобилна сестра’’ замени речи кућна нега и патронажа.

Марија Словић
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/Marija-SloviC487.jpg
Панелистикиња, Мали произвођачи на интернету: изговор за разговор три искусне предузетнице

Марија Словић је предузетница и власница продавнице Domaccini, власница прозводње традиционалног сира и кајмака, а пре свега тога прехрамбени технолог. Марија је и једна од 700 водећих IFS оцењивача у свету за оцењивање безбедности хране, а у њеној радњи поред ручно рађених производа из сопствене производње можете пронаћи и различите неиндустријске производе малих произвођаче из целе Србије.

Драган Фрас
https://dids.rs/wp-content/uploads/2020/02/Dragan-Fras-Mingle.jpg
БЛОК 3 - Домен мог пословања

Драган Фрас је оснивач и креативни директор full-service маркетинг агенције Domino Communications.

Током дугогодишње каријере водио је кампање за брендове као што су Societe Generale Banka, Delhaize, Delta Holding, Honda, Štark, Droga Kolinska, CBRE и Balkan Bet.

Љубав према покретању добрих идеја и подизању квалитетних брендова, помогли су му да препозна значај и потенцијал домаћег производа као што је потпуно природни екстра џем са обронака Голије. Тако је покренут Mingle бренд.