ДИДС 2015

Пред преко 300 посетилаца, 10. марта је у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду одржан овогодишњи Дан интернет домена Србије (ДИДС 2015), у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). ДИДС 2015, шеста је годишња конференција о развоју Интернета у свету и на .RS и .СРБ доменским просторима Србије, одржана под слоганом „У ком си интернет филму?“.

Целодневни програм ДИДС-а, традиционално подељен у три блока, поред IT професионалаца из свих привредних области, окупио је и друге домаће кориснике Интернета најразличитијих интересовања, који су имали прилику да чују искуства тридесетак учесника конференције из земље и иностранства.

Први блок конференције под називом „Господари Интернета“ говорио је о најављеним променама у глобалном управљању Интернетом. Без правилног и недискриминишућег превођења домена у IP адресе и њихове фер расподеле милијардама повезаних уређаја – Интернет би био распарчан. Од септембра надзор над овим функцијама требало би да буде пренесен са Владе САД на „све нас“, односно глобалну интернет заједницу, као и да се успостави тзв. „мултиактерски модел“ управљања Интернетом.

„По овом моделу, ICANN (Интернет корпорација за додељене називе и бројеве) имала би сва овлашћења за управљање глобалном мрежом, а државе, корпорације и други актери, у оквиру различитих тела, имали би могућност да дају предлоге и активно учествују у обликовању политике и праксе везане за сајбер простор, али не и да самостално одлучују. Предложени модел прилично је комплексан и формализован, па може да доведе до смањене инклузивности заинтересованих актера“, оценио је Владимир Радуновић, директор програма сајбер безбедности и е-Дипломатије „Дипло фондације“ и модератор панела „Господари Интернета“. Према његовим речима, имајући у виду глобалну природу Интернета и велику заинтересованост моћних држава и индустријских играча за ову тему, исход овог процеса врло је неизвестан, па се може рећи да је пред нама врло занимљив период када је управљање Интернетом у питању.

Други блок под називом „Позови Е ради трговине“ био је посвећен е-трговини, кроз све њене аспекте: правно-финансијски, промотивни, логистички и софтверски. Учесници у панел дискусији били су домаћи стручњаци из ове области, који су презентовали конкретна решења из праксе и искуства из сопствених онлајн пројеката, а модератор блока био је Милош Петровић, веб предузетник и блогер.

„Грађани Србије купују преко Интернета, али е-трговина, као модел пословања, још увек није у потпуности у свести продаваца. Ипак, ствари се мењају и све је већи број захтева фирми да креирају сајтове са системом за е-трговину. С друге стране, више не постоји страни сајт – домаћи сајт. Интернет је глобална прича и купци то већ сада на тај начин перципирају“, објаснио је Петровић. Закључак овог панела је био да и у Србији постоји основни оквир за електронску трговину, али су ипак присутни и битни недостаци у виду застарелих финансијских прописа, који у значајној мери отежавају или чак потпуно онемогућавају примену одређених интернет пословних модела. Ипак, можда највеће препреке у вези са куповином на Интернету остају – страх од непознатог и мањак информација.

Трећи блок под називом „Домен који обећава“ традиционално је био резервисан за угледне локације на националним интернет доменима .RS и .СРБ са животним темама које добро илуструју разне могућности стварања квалитетних садржаја, али и пословања на глобалној мрежи. Овај блок водио је Радомир Лале Марковић, суоснивач и директор content marketing агенције TAG Media.

Са ДИДС конференције уживо је извештавало шест званичних блогера чије текстове можете прочитати на следећим линковима:

ДИДС 2015 – У ком си интернет филму“ аутор: Владимир Станковић (@DedaBor)
ДИДС 2015 – Дани интернет домена Србије“ ауторка: Ивана Ћирковић (@OrganVlasti)
#DIDS2015 олико је битан садржај и .RS домен за online пословање у Србији“ аутор: Игор Томић (@igorttomic)
Шта сте могли о пословању да научите на #DIDS2015 конференцији?“ аутор: Иван Билди (@Bildi13)
Уживо из локалне доменџинијце #DIDS2015“ аутор: Бранко Ђурковић (@plagosus)
Дан интернет домена Србије #DIDS2015“ аутор: Вук Станковић (@puskice)

РНИДС је једина организација настала из српске интернет заједнице која већ неколико година помаже развој Интернета у Србији. Поред управљања националним интернет доменима највишег нивоа, као додатни циљ има управо развој Интернета у Србији и, посебно, локалног садржаја на њему. „ДИДС је највидљивији, а вероватно и најважнији начин на који РНИДС окупља заједницу из које је настао и помаже јој у остварењу пуних потенцијала. Ове године ДИДС је добио регионални значај кроз организацију Регионалног интернет форума, другог дана скупа, који је уједно и званични припремни скуп за овогодишњи EuroDIG – Европски дијалог о управљању Интернетом, који се одржава у Софији“, рекао је Данко Јевтовић, директор РНИДС-а.

Овогодишња, шеста ДИДС конференција, добила је подршку ICANN-а, водеће организације за управљање Интернетом и руковођење његовом глобалном структуром, што ју је уписало у календар оваквих конференција на светском нивоу.

Програм ДИДС 2015

09:30
Регистрација посетилаца
10:00
Блок 1:
Господари Интернета

Промена у управљању Интернетом због транзиције IANA функције

Модератор: Владимир Радуновић, директор програма сајбер-безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација, Србија

Иако ми, као корисници, својим потребама и интересовањима свакако утичемо на то који ће се нови интернет сервиси развијати, постало је јасно да имамо ограничени утицај на важне политике (и праксе) везане за сајбер простор, пре свега заштиту података и приватност, моделе интелектуалне својине, надзор над електронским комуникацијама и контролу садржаја.

Колики је наш утицај, међутим, на само функционисање Интернета – на управљање критичним ресурсима без чега он не био јединствена велика, глобална, отворена мрежа која је данас? Сваки пут када отворимо веб страницу, апликацију на телефону или пошаљемо поруку, „мрежа“ провери који домен и коју IP адресу желимо да контактирамо, како би успоставила комуникацију. Без правилног и недискриминишућег превођења домена у IP адресе, и без фер расподеле IP адреса милијардама повезаних уређаја на свету – рачунарима, мобилним уређајима, а све више и „паметним стварима“ – Интернет би се распарчао.

О тим функцијама – знаним као IANA функција – тренутно брине ICANN, глобална непрофитна организација из Америке, уз директни надзор Америчке владе. Не још задуго, јер би од септембра ове године надзор над овим важним функцијама требало да буде пренесен на неког другог: не на другу државу, Уједињене нације нити било какав сличан ентитет, већ у руке „свима нама“ – корисницима, инжењерима, корпорацијама, државама…

Да ли је такав модел потребан или је боље да државе имају глобалну одговорност и супервизију? Да ли је овакав модел фер и пружа једнаке могућности свим корисницима на свету? Да ли је уопште могућ или би се све могло распасти? Како би модел изгледао? Које би биле улоге свих нас, и како би их спроводили? Колико је реално да ће бити осмишљен до септембра, и шта ако не буде? И где смо ту ми, из Србије?

 

Уводна реч

 

Учесници

 

Снимак 1. блока:

11:35
Кафе пауза
11:50
Блок 2:
Позови Е ради трговине

Правно-финансијски, промотивни, логистички и софтверски аспекти е-трговине

Модератор: Милош Петровић
веб предузетник и блогер, www.milosblog.com

У овом блоку е-Трговина биће сагледана из свих важних углова – од техничког, преко правног и логистичког, до маркетиншког. Учесници у панел дискусији су домаћи стручњаци из ове области, који ће презентовати конкретна решења из праксе и искуства из сопствених онлајн пројеката.

 

Учесници

 

Снимак 2. блока:

13:30
Кафе пауза
13:50
Блок 3:
Домен који обећава

Успешни сајтови и онлајн пројекти на националним интернет доменима .RS и .СРБ

Модератор: Радомир Лале Марковић
суоснивач и директор content маркетинг агенције, „TAG Media“

Трећи блок ДИДС-а је традиционално резервисан за угледне локације на националним интернет доменима .RS и .СРБ. Представници домаћих интернет сајтова и онлајн пројеката говориће о својим искуствима и развојном путу.

 

Сајтови и пројекти:

 

Снимак 3. блока:

15:30
Коктел

Учесници ДИДС 2015

Душан Стојичевић

Душан Стојичевић

Председник Управног одбора
РНИДС
Култура пословања

Култура пословања

www.kulturaposlovanja.rs
Blender Online

Blender Online

www.blenderonline.rs
Папилотна

Папилотна

www.papilotna.rs
Once Upon a Time

Once Upon a Time

www.onceuponatime.rs
Горан Живковић

Горан Живковић

Вођа пројекта система е-Трговине eLakolije.rs
Драган Тимотијевић

Драган Тимотијевић

Администратор онлајн продавнице www.eparhija.rs
Борис Илић

Борис Илић

Генерални директор
Grand Investment
Радомир Лале Марковић

Радомир Лале Марковић

суоснивач и директор, ТАГ медиа
Милош Петровић

Милош Петровић

Веб предузетник и блогер
Владимир Радуновић

Владимир Радуновић

Директор програма сајбер безбедности и е-дипломатије, Дипло фондација
Леонид Тодоров

Леонид Тодоров

директор, Удружење националних регистара Азијско-пацифичког региона
Мартин Бојл

Мартин Бојл

Старији саветник за јавне политике
Британски национални регистар "Nominet"
Душан Стојичевић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dusan_stojicevic.jpg

Душан Стојичевић је актуелни председник Управног одбора Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), чији је члан од 2011. године. Био је активан члан Радне групе за израду Етичког кодекса (2011. и 2012) и Радне групе за израду Нацрта Правилника за регистрацију ћириличког интернет домена Србије (2010) када је био директно укључен у покретање српског ћириличког националног интернет домена .СРБ.

Има дугогодишњег искуства у новинарству као главни и одговорни уредник „Света компјутера“ – једног од најстаријих компјутерских магазина у бившој Југославији. Каријеру је започео као аутор сарадник 1987. године, да би 2003. постао уредник рубрике, а затим и главни и одговорни уредик 2005. Дипломирао је електротехнику и активан је члан Савеза инжењера и техничара Србије.



Преузмите презeнтацију учесника
Култура пословања
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/kultura_poslovanja.jpg

Блог је посвећен настојању да се подигне ниво свести о важности пословне културе организација, као и појединаца.

Blender Online
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/blender.jpg
  • Учесник: Сања Савић Маравић
  • Функција: уредница

Сајт намењен женама, настао са идејом да се прво бира очима, као што то обично данас бива у новинарству, посебно када је реч о веб простору. Уз стално растући број садржаја на вебу, уреднице су решиле да направе неку врсту прегледне пречице до конкретних, најквалитетнијих садржаја који су људима занимљиви и поучни.

Креативни поклони
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/kretaivni_pokloni.jpg

Портал који се бави продајом оригиналних и практичних артикала, осмишљен тако да надахне купца који је у потрази за јединственим поклоном. Добро дизајниран и осмишљен сајт има шаролику понуду, од канцеларијског материјала, до модних аксесоара вансеријског дизајна и намене.

Кошуље
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/02/kosulje.jpg
  • Учесник: Драгана Милановић
  • Функција: product manager
Бори се са Борисом да поново прохода
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/borise.jpg
  • Учесник: Борис Стоиљковић
  • Функција: руководилац пројекта

Сајт има за циљ хуманитарну акцију – прикупљање средстава за лечење Бориса Стоиљковића који је несрећним случајем добио квадриплегију. Осим прилике за донацију, преко сајта могу да се наруче и различити предмети чијом куповином се такође донира у исту сврху.

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/preci.jpg

Сајт је осмишљен као галерија, отворена 2014. поводом стогодишњице Првог светског рата. Основан је од стране Савеза потомака ратника 1912-1920. и бави се прикупљањем докумената, разгледница и фотографија из овог периода, како би се славило и очувало сећање на његове актере. Између осталог, пројекат сарађује са Министарством спољних послова и Српском православном црквом.
Представник: Александар Василић, руководилац пројекта.

ОК Математика
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/matematika.jpg
  • Учесник: Велимир Дедић
  • Функција: професор

Сајт је иновативно педагошко и технолошко решење које помаже људима да науче, разумеју и савладају математику. Технолошка платформа „Beehive“ користи да путем Интернета учини доступним хиљаде математичких филмова, велики број питања, тестова и провера знања, помоћних материјала и осталих дидактичких средстава. Омогућава и извођење наставе на Интернету, интерактиван контакт са професорима, планирање времена и заказивање часова.

Едукација
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/edukacija.jpg
  • Учесник: Љубиша Павловић
  • Функција: оснивач и аутор

Свеобухватна платформа која садржи корисне текстове, линкове и упутства за све теме повезане са образовањем: базу школа и факултета, упутства за студирање у иностранству, стипендије, праксе, послове. Осим тога, ту су и додаци о здрављу, савети за родитеље и бројне занимљивости.

Папилотна
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/papilotna.jpg
  • Учесник: Јована Милићевић
  • Функција: суоснивач сајта

Сајт о моди, лепоти и трендовима, намењен и женама и мушкарцима. Издваја га оригиналан садржај и лични поглед аутора на наведене теме.

Лепотица
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/lepotica.jpg
Once Upon a Time
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/onceuponatime.jpg

Блог је намењен свима који воле приповедање, писање, говорништво, јавни наступ и креативност. Збирку интересантних и корисних текстова пише Снежана Суботић, фриленс PR менаџер, тренер и PR менаџер Creative Office – Центра пословних вештина, организатор и предавач у Школи за планирање и организацију догађаја.

Горан Живковић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/goran_zivkovic.jpg
  • Функција: вођа пројекта система е-Трговине eLakolije.rs
  • Функција: систем аналитичар – пројектант
  • Организација: „Univerexport“

Горан Живковић је завршио специјализацију из области електронског пословања на Факултету техничких наука у Новом Саду. Тренутно ради као систем аналитичар – пројектант у Сектору за информационе и комуникационе технологије компаније „Univerexport“. Бави се управљањем пројектима, пословном применом Интернета, реинжењерингом пословних процеса, развојем и одржавањем информационих система (ERP, WMS и BI).

Драган Тимотијевић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dragan_timotijevic.jpg
  • Функција: администратор онлајн продавнице www.eparhija.rs

Драган Тимотијевић је инжењер информатике из Крагујевца који је информатичку каријеру започео 1989. у компанији „Застава – Ивеко камиони“. Радио је на пословима развоја и одржавања софтвера за управљање производњом. Оснивач је првог комерцијалног сајта о Крагујевцу 1999. Поред рада на интернет продавници Епархије шумадијске Српске православне цркве, www.eparhija.rs, власник је и администратор онлајн продавнице www.samousluga.rs.

Милош Милић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/milos_milic.jpg
Борис Илић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/boris_ilic.jpg

Борис Илић је дипломирао на Економском факултету Универзитета у Београду, као један од најбољих студената. У компанији НИС – „Југопетрол“ почео каријеру као програмер, прошао седам хијерархијских нивоа и дошао до позиције помоћника заменика генералног директора.

Оснивач и организатор ИТ конференција у нафтној привреди и петрохемији „YUNG-info“. Радио као руководилац у највећим страним и домаћим компанијама: „Тетрапак“, Комбинат алуминијума Подгорица, „Моћ природе“, „MK Commerce“ и „Родић МБ Bottling Business“. Радио као консултант за „ExxonMobil“, „IniTel“, „Sfera Computers“, „Inel“, „Pegasus Computers“… Као сувласник компаније „Smart Click направио web shop www.kupujem.rs.

Имплементирао најзахтевније стране и домаће ERP-ове: SAP, Navision, Scala, PeopleSoft… Тренер је и конуслтант за израду бизнис планова, буџета и финансијских анализа за мала и средња предузећа и предавач на курсевима из продаје, финансија и општег управљања.

Драган Варагић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/dragan_varagic.jpg
Радомир Лале Марковић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/radomir_lale_markovic.jpg
Модератор Блока 2

Радомир Марковић је суоснивач и директор агенције „ТАГ медиа“, настале из „ИТ ТВ продукције“, независне продукцијске куће основане 2003. Као магистар телевизијске и видео продукције са преко 20 година искуства, Лале Марковић је дугогодишњи водитељ и уредник популарне телевизијске емисије „еТВ“, која доноси најновије вести са ИТ тржишта, а од прошле године је аутор емисије „еЈутро“, најгледаније ИТ емисије на нашим просторима.

Паралелно са ТВ активностима, уређује и liveTV портал, прву интернет телевизију у Србији. Члан је Српске асоцијације менаџера и Америчке привредне коморе у Србији.

Милош Петровић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/milos_petrovic.jpg

Милош Петровић је дипломирао на Факултету организационих наука у Београду 2008. на смеру Информациони системи и технологије. Радио у компанији „Trident Media Group“, а априла 2010. отвара своју агенцију „Mweb“, која се бави израдом веб сајтова и интернет маркетингом. Новембра 2010. покреће специјализовани сајт за wellness и спа центре wellness-spa.rs, а три године касније и сајт SpaHoteli.rs.

На Факултету организационих наука, као сарадник у настави, радио је на предметима Електронско пословање и Интернет технологије. Био је и предавач на УНС-овој Школи веб новинарства, Конференцији „ПРилика“, Школи новинарског предузетништва Фондације „Конрад Аденауер“, Школи дигиталне комуникације агенције „Represent“, Конференцији е-Туризам… Организовао је Конференцију „WebDan“, 2013. и 2014.

Владимир Радуновић
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/vladimir_radunovic-3.jpg
Модератор панела: (Добар) слуга / (лош) господар: интернет

Владимир Радуновић је предавач и директор образовних програма из области управљања Интернетом, сајбер-безбедности и е-дипломатије при међународној невладиној институцији „Diplo Foundation„.

Био је члан Саветодавног одбора (Advisory Board) Глобалног форума за сајбер-експертизу (Global Forum on Cyber Expertise), а био је члан Саветодавне групе (Multistakeholder Advisory Group) Уједињених нација за Форум о управљању Интернетом (Internet Governance Forum). Професионални фокус му је на политикама Интернета и широкопојасног приступа, сајбер-безбедности, неутралности и отворености мреже, е-дипломатији и е-учешћу, образовању и израдњи капацитета институција и доносиоца одлука у области Интернета.

Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, одбранио мастер из савремене дипломатије на Универзитету на Малти, а тренутно је на докторским студијама из области сајбер-безбедности.

Жан-Жак Саел
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/zan_zak_sael.jpg
Леонид Тодоров
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2017/12/Leonid-Todorov-APTLD.png
БЛОК 3

Леонид Тодоров је стекао диплому магистра лингвистике на Московском државном педагошком универзитету, а завршио је постдипломске студије из области међународних односа, менаџмента и пословног лидерства и економије у Данској, на Тајвану и у САД.

Од почетка руских реформи, током више од десет година био је на положају шефа кабинета премијера Јегора Гајдара. Његова биографија такође укључује приватни сектор и академске активности.

Координационом центру за .RU домен највишег нивоа се придружио 2008. године, на функцији Директора за спољне односе и учествовао је у успешном увођењу ћириличног IDN националног домена највишег нивоа .РФ и отварању нових генеричких домена највишег нивоа . ДЕТИ (деца) и .TATAR.

У фебруару 2015. године постављен је за директора Удружења националних регистара Азијско-пацифичког региона (APTLD).

Као члан Организационог комитета RIGF, Леонид је такође учествовао у организацији и промоцији Руског форума о управљању интернетом као највећег догађаја те врсте широм Источне и Централне Европе и простора бившег СССР-а. Он је такође део Вишепартнерске надзорне групе Азијско-пацифичког регионалног форума о управљању интернетом (APrIGF). У периоду 2013-2014, учествовао је у ISOC Пословном савету, а тренутно је члан CCNSO ICANN-овог Савета за стратешко и оперативно планирање, као и посматрач у CCNSO савету.

Леонид је члан наставног особља у Европској летњој школи о управљању интернетом.

Његов фокус су рад националних домена највишег нивоа, управљање интернетом, нови генерички домени највишег нивоа, јавна политика и међународна сарадња у области ИКТ-а и сајбер безбедности. Аутор је и коаутор великог броја публикација на овим темама и говорио је на више националних и међународних догађаја.

Мартин Бојл
https://arhiva.dids.rs/wp-content/uploads/2018/01/martin_bojl.jpg

Мартин Бојл се 2008. придружио „Nominet“, националном регистру .UK интернет домена. Тренутно се бави међународним аспектима управљања Интернетом. Раније је радио у Влади Велике Британије на питањима међународне сарадње у области Интернета и био ангажован у оквиру Светског самита о информационом друштву (WSIS).

Мартин представља „Nominet“ у Британском форуму за управљање Интернетом. Члан је ICANN-ове Радне групе за координацију процеса преноса надзора над функцијама IANA са Владе САД на глобалну интернет заједницу, као и Радне групе за израду предлога транзицију доменских функција IANA.